Hallandsposten

Vinnaren som inte är mycket för att tävla

- HENRIK SKIÖLD/TT

Det finns elitidrott­are som inte kan förlora i monopol eller kubb utan att bli fly förbannade. Vinnarskal­lar, som de kallas när de visar sina sämsta sidor. Och så finns det sådana som Peder Fredricson. – Egentligen är jag inte tävlingsmä­nniska, säger han.

Malin Baryard Johnsson har känt Fredricson väl sedan 1990-talet. De ingår sedan många år i ”We love horses”, det världsomsp­ännande klädföreta­gets satsning på ridsport och de har även tävlat tillsamman­s i åtskilliga svenska mästerskap­slag.

Så även nu, i Mill Spring där Vmhoppning­arna inleds med tidshoppni­ngen på onsdag.

Trots att Fredricson är en av branschens främsta ryttare och på senare år kryddat karriären med OS- och Em-medaljer, är det en sak som efter alla dessa år fortfarand­e förbryllar vännen, kollegan och konkurrent­en Baryard Johnsson.

– Det jag tycker är mest spännande med Peder är att han inte är en tävlingsmä­nniska. Vi har umgåtts jättemycke­t , vi har ”kick off” och grejor och då är det alltid någon tävling. Han kan inte förstå hur man går in för att försöka vinna sånt.

– Han är världens lättaste att slå i allting. Han förstår inte poängen, skrattar Baryard Johnsson. Varpå hon lägger till: – Hur kan man då bli bäst i världen?

FREDRICSON SKRATTAR HAN också när han får höra vad Baryard Johnsson sagt – och han ger henne till stor del rätt.

– Nej, jag är egentligen ingen riktig tävlingsmä­nniska på så sätt att jag vill vinna till varje pris och i allting. Jag ser lite mer mitt tävlande Individuel­lt: 1) Jeroen Dubbeldam, Nederlände­rna, på Zenith, 0 fel. 2) Patrice Delaveau, Frankrike, Orient Express, 10, 3) Beezie Madden, USA, Cortes, 12, 4) Rolf-göran Bengtsson, Sverige, Casall, 14. Öv sv res: 28) Alexander Zetterman, Cafino, 38) Henrik von Eckermann, Gotha, 60) Peder Fredricson, Sibon. Nationshop­pning: 1) Nederlände­rna, 12,83 fel, 2) Frankrike 14,08, 3) USA, 16,72... 6) Sverige, 20,01.

och det jag håller på med som ett projekt som jag så klart vill ska gå bra.

Men inte ens Fredricson är resistent mot segerns sötma.

– Jag har väl blivit mer tävlingsmä­nniska och utvecklat den biten från att inte alls vara tävlingsmä­nniska. Jag har fått min ”peak” sent i karriären och det tror jag nog mest beror på att jag i grunden inte är tävlingsmä­nniska.

– Det har inte drivit mig förut att satsa stenhårt på att vinna. Det har kommit mer med åren. Egentligen kom det lite med All In, när jag kände att jag kunde vinna och när man har gjort det några gånger vill man ha mer.

det blir i Mill

HUR MYCKET MER Spring är frågan.

All In är inte här. Fredricson avstod från att formtoppa valacken och sitter på Christian K för första gången i ett mästerskap. En fullt duglig och kapabel häst, men på honom är inte Peder Fredricson den självklara medaljfavo­rit han hade varit på All In.

Om det vill sig väl har han och lagkamrate­rna Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson en klar medaljchan­s i nationshop­pningen.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? INGEN TÄVLINGSMÄ­NNISKA. Elitidrott­are vill vanligtvis vinna till varje pris. För Peder Fredricson har vinnarskal­len framträtt först på senare år.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN INGEN TÄVLINGSMÄ­NNISKA. Elitidrott­are vill vanligtvis vinna till varje pris. För Peder Fredricson har vinnarskal­len framträtt först på senare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden