Hallandsposten

Kulturnatt­en – en förtrollad natt

- SARA ÖSTER sara.oster@hallandspo­sten.se

Vill du gå in i en förtrollad värld? På lördag den 22 september är det möjligt då det är dags för kulturnatt­en i Halmstad. – Vi har lagt ned mycket krut på att skapa en mystisk och sammanhåll­en stämning, säger Charlotte Ek Virack, projektled­are på Dramalogen som fått i uppdrag att arrangera årets kulturnatt.

Temat är ”en förtrollad natt i Halmstad” och evenemange­t utspelar sig på Folkets rum Österskans, Stadsbibli­oteket, Nolltrefem, Immanuelsk­yrkan samt kringligga­nde parker.

– Det blir en grym kväll, vart man än vänder och vrider sig ska man få känslan av att man är i en förtrollad värld, säger Charlotte.

ARRANGEMAN­GET hålls vartannat år och har varit uppskattat av Halmstadbo­rna. I år är det dock ett tunnare programsch­ema än vad det tidigare år har varit.

– Det beror på att vi har haft en lägre budget att förhålla oss till, mycket pengar har lagts på Kulturhuse­t Najaden. Men vi fick ändå förfrågan att hålla i evenemange­t och vi har lyckats få ihop ett fantastisk­t komprimera­t schema, säger Charlotte och tillägger:

– Jag hoppas att Halmstadbo­rna tar tillfället i akt och upplever något nytt, låter sig överraskas, förtrollas och inspireras. Hur kommer kulturnatt­en att märkas?

– Till exempel blir det en helt annan upplevelse att gå in i Stadsbibli­oteket CHARLOTTE EK VIRACK än normalt. Vi ska bland annat göra om biblioteke­ts garage till en klubb med dj’s och videokonst, säger hon och fortsätter:

– Även Picassopar­ken och Kapsylpark­en genomgår en förvandlin­g med ljus, rök och ljud. Här skapas en magisk skulpturpa­rk där man kan träffa på nästan vad som helst. Finns det någon programpun­kt som du vill lyfta fram lite extra? – Egentligen inte, alla är lika viktiga för kulturnatt­ens helhet.

”Vart man än vänder och vrider ska man få känslan av att man är i en förtrollad värld”

I ÅR HAR en av målsättnin­garna med programmet varit att bredda antalet konstforme­r.

– Det är väldigt viktigt att varje konstform får sin plats. På de olika scenerna som används kan besökare bland annat ta del av poesi, dans, loppis, barnaktivi­teter och givetvis musik, med alltifrån opera till deep house techno. På Folkets rum Österskans, som är det kulturella navet, kommer det att finnas massor av konst. Man kan till exempel se street art växa fram under dagen. Vem är kulturnatt­en till för?

– Vi har sagt att personer som är mellan 0-200 är välkomna, med andra ord – alla!

Se hela kulturnatt­ens program på www.halmstad.se/kulturnatt.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? TAGGADE. Dramalogen fick i uppdrag att anordna årets kulturnatt. På bild från vänster syns Jonas Börjesson, Axel Croné, Charlotte Ek Virack, Kirill Diomchev, Robert Jakobsson och Peter Bengtsson.
Bild: SARA ÖSTER TAGGADE. Dramalogen fick i uppdrag att anordna årets kulturnatt. På bild från vänster syns Jonas Börjesson, Axel Croné, Charlotte Ek Virack, Kirill Diomchev, Robert Jakobsson och Peter Bengtsson.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? MYSTISKT. På lördag den 22 september förvandlas Halmstad till en förtrollad värld.
Bild: PRESSBILD MYSTISKT. På lördag den 22 september förvandlas Halmstad till en förtrollad värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden