Hallandsposten

Många passade på att njuta när sommaren kom på blixtvisit.

Shorts, kjol och kanske säsongens sista dopp. Nu i dagarna är sommaren på tillfällig­t besök. Så njut, njut, njut. För redan framåt fredag kan första höststorme­n vara på intåg.

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Men som sagt. Just nu är luften vänligt varm och trots att ett och annat löv börjar skifta i gult och rött, trots att tårna blir genomvåta av dagg när man sticker dem i gräsmattan på morgonkvis­ten och trots att mörkret lurar runt knuten så går det att lura både kropp och knopp att det är sommar ännu ett litet, litet slag. För fortfarand­e färgar renfanan dikeskante­n gul och ännu så länge nickar och niger både blåklockor, klöver och smörblommo­r i vinden.

HAVET BLÅTT, BLANKT och ganska stilla. Alldeles nere vid strandkant­en blåser en lite kylig vind. Men den avskräcker inte Lena Nilsson och hennes väninna Margareta Alm. De suger på sommarkara­mellen så länge det bara går. Under den varmare delen av året badar de nästan varje dag.

– Vi brukar gå ut med hunden först. I dag stod det på tavlan att det var 15 grader i vattnet och det är klart, det känns lite grann. Men det är alltid skönt efteråt, säger Lena Nilsson.

De brukar börja badandet ungefär samtidigt som bryggan läggs i vattnet, någon gång i april och sedan fortsätter de så länge vädret tillåter.

– Något år höll vi på ända till oktober, säger Lena Nilsson.

Än så länge säger almanackan mitten av september så med lite tur får baddräkten tjäna sitt syfte i ännu några veckor. Enligt Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca, är det bara under tisdagen som temperatur­en orkar klättra över 20 graders-strecket. Men onsdagen ser också den ut att bjuda på i alla fall ljumma vindar och runtomkrin­g 19-20 mulna grader.

– Vi har inga rekordtemp­eraturer i sikte, men det är varmt för årstiden, det är det.

– Det är faktiskt stormen Helen som är ansvarig för den värme vi har nu. Den är egentligen ett djupt lågtryck som rör sig över Atlanten och framför det pressas varm luft från södra Spanien och kanske norra Afrika upp över oss.

MEN SÄG DEN glädje som varar. Redan mot slutet av veckan kan hösten närma sig på riktigt.

– Som det ser ut nu kan den första höststorme­n vara på ingång. Fredagen ser ut att bli riktigt blåsig hos er.

Men prognoser är just prognoser och i ett sådant väderläge som vi har just nu kan mycket hända innan fredag.

– Just nu har vi många ettriga lågtryck som rör sig över Atlanten och beroende på hur de rör sig och samverkar med varandra så får vi se hur vädret blir framöver. Men det man kan säga är att vi just nu har regnområde­n som avlöser varandra och mellan dem blir det sol och varierande molnighet, säger Erik Rindeskär.

MEN JUST PRECIS nu bjuder sommaren fortfarand­e på ett litet återtåg. Och många var de Halmstadbo­r som passade på att ännu en gång stanna upp för en sekund, vända ansiktet mot solen och lapa lite extra d-vitamin och ljus. För vi vet ju alla att snart, alltför snart, kommer vi att behöva göra stora uttag ur det där minneslagr­et med sol, ljus och värme när vinden viner och regnet piskar utanför fönstret.

 ??  ??
 ??  ?? FRISKT. Lena Nilsson och Margareta Alm hoppar gärna i plurret.
FRISKT. Lena Nilsson och Margareta Alm hoppar gärna i plurret.
 ??  ?? PROMENIX. Pontus Dejenfelt och Ayana trivs i finvädret.
PROMENIX. Pontus Dejenfelt och Ayana trivs i finvädret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden