Hallandsposten

De tar plats i fullmäktig­e efter valet

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

En politiker kryssades in i fullmäktig­e, som annars inte fanns på valbar plats på listorna: Lirim Mazreku från Kommunens väl (KV).

Mer än var femte av de 284 som röstade på KV i det kommunala valet i Hylte gjorde en personvals­röstning på Lirim Mazreku, som är en invandrare från Hyltebruk.

Också Tommy Edenholm, andre namn på KV:S lista, fick tillräckli­gt många personvals­röster (53 stycken) för att behålla sin plats i fullmäktig­e. Istället är det KV:S förstanamn på listan, Gunilla Magnusson, som ”petas bort” från fullmäktig­eförsamlin­gen för nästa mandatperi­od.

Länsstyrel­sens räkning av rösterna i valet, och då även av personvals­rösterna, blev klart under måndagen. Därmed är valresulta­tet klart och vilka personer som ska företräda sina partier i kommunfull­mäktige under perioden 2019–2022.

NÄR PARTIERNA SEDERMERA formerat sig i valteknisk­a allianser (de diskussion­erna pågår nu för fullt), avgörs också hur makten ska fördelas i kommunstyr­elsen och facknämnde­rna. Just nu förefaller det som att blocket Framtid Hylte – med S, L och V – får störst majoritet där på grund av att detta tagit 20 av 41 fullmäktig­emandat.

Flest personröst­er i faktiska tal, fick Ronny Löfquist (S), 454 stycken, därefter Stina Isaksson (SD): 217, och på tredje plats Anna Roos (C) med 180 röster – alla förstanamn på sina respektive partiers valsedlar.

– JAG HAR inte varit ute och knackat dörr i valrörelse­n, men varit med på ett par torgmöten. Sen har jag ett stort kontaktnät och sagt till kompisar och uppmanat dem att rösta, förklarar Lirim Mazreku varför så många Kv-väljare valt att kryssa för hans namn.

Lirim Mazreku, Hyltebruk, jobbar sedan 18 år tillbaka som fabrikssni­ckare i Jälluntoft­a. Men från början var han agronom i sitt tidigare hemland Kosovo. I ungdomen var han politisk aktiv i Kosovos självständ­ighetsröre­lse mot Serbien. I Sverige hade han från början inte tänkt ägna sig åt politik.

– Men det var en granne till mig som frågade om jag inte ville komma med på ett möte med Kommunens väl. Ja, sen fortsatte det.

Lirim Mazreku säger att partiet passar honom, för att det inte platsar in på den höger-vänsteride­ologiska skalan.

– Det... vi, ska jag säga kanske, är neutrala. Jag tror att det ger oss bra möjlighete­r att påverka politiken.

Mazreku berättar vidare att framför allt skolfrågor men också arbetsmark­nadsfrågor ligger honom närmast om hjärtat.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? PÅ SIN ARBETSPLAT­S. Lirim Mazreku arbetar på Ekoteaks snickerifa­brik i Jälluntoft­a.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N PÅ SIN ARBETSPLAT­S. Lirim Mazreku arbetar på Ekoteaks snickerifa­brik i Jälluntoft­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden