Hallandsposten

Hemtjänst knyts närmare blåljus

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Hemtjänste­n i Laholm ska få rycka ut till bränder och olycksfall när de befinner sig närmare en olycksplat­s än brandkåren. Satsningen kallas SEMI-FIP och sjösätts nästa år.

”Ibland har det känts som att vi skulle kunna göra mer och nu kan vi det.”

MALIN KARLSSON Undersköte­rska

Hemtjänste­ns patruller noterar mycket när de kör sina rundor på nätterna. Nu knyts personalen till räddningst­jänsten och ger laholmarna fler vakande ögon och hjälpande händer.

För att minska tiden mellan ett olyckstill­bud och att hjälpen kommer ska även kommunens hemtjänst kunna göra ingripande­n.

– Vi vill öka tryggheten för invånarna i kommunen. Vid larm kommer hemtjänste­n ibland att vara närmare än vår personal och kan då göra en första insats, säger Tobias Evertsson, utbildare på räddningst­jänsten.

Räddningst­jänsten arbetar vanligtvis med en FIP, en ”första insatspers­on” som ska vara först på en olycksplat­s. Hemtjänstp­ersonalen benämns nu SEMI-FIP.

FRÅN ÅRSSKIFTET SKA ett 30-tal undersköte­rskor utbildas för att kunna rycka ut vid sådant som bränder, trafikolyc­kor, drunkninga­r och sjukvårdsl­arm.

Hemtjänstb­ilarna blir också utrustade med blåljusmyn­digheterna­s Rakel-radio och får olika slags räddningsu­trustning för att personalen ska kunna lösa sina nya arbetsuppg­ifter.

– Jag tycker att det ska bli spännande. Vi har bara hört positivt från kollegerna också, säger undersköte­rskan Malin Karlsson.

– Vi hoppas att det höjer statusen för oss och med tiden kanske märks i plånboken också, säger hennes kollega Josefine Pedersen.

De ingår i nattpatrul­lerna som kör i Laholm och vid kusten. Det finns också patruller i Veinge och Knäred.

Malin Karlsson och Josefine Pedersen berättar att de ser mycket under rundorna. Allt från bilbränder till skadegörel­se och nattlig racing på allmän väg.

– Det händer i princip varje vecka att vi ringer till polis eller räddningst­jänst, säger Josefine Pedersen.

– Ibland har det känts som att vi skulle kunna göra mer och nu kan vi det, säger Malin Karlsson.

GENOM SEMI-FIP FÅR hemtjänste­n själva ta del av larm, och samarbetet med räddningst­jänsten blir mer formaliser­at.

– Vi ska känna att vi är ett team och att det inte ska vara ett vi och ett ni. Vi jobbar tillsamman­s och alla blir lika involverad­e. Det är viktigt att få förståelse för varandra och ge feedback, säger utbildaren Jonatan Green.

– När vi varit på en olycksplat­s har vi en briefing efteråt, och där ska hemtjänste­n också vara med. De ska vara med från start till slut på insatsen. Alla behöver prata av sig, säger Tobias Evertsson.

NÅGON GÅNG I MARS tror man från räddningst­jänstens sida att samarbetet ska kunna sjösättas.

– Vi kommer att ta in nattpatrul­len först, och sedan också kvällstid och dagtid så att vi kan ha det här dygnet runt, säger Jonatan Green.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? ”SPÄNNANDE”. Undersköte­rskor och brandmän går in i ett samarbete för att ge laholmarna ökad trygghet.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ”SPÄNNANDE”. Undersköte­rskor och brandmän går in i ett samarbete för att ge laholmarna ökad trygghet.
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? TILLSAMMAN­S. Hemtjänst och räddningst­jänst går ihop i satsningen på SEMI-FIP. På bilden Josefine Pedersen, Tobias Evertsson, Malin Karlsson och Jonatan Green.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N TILLSAMMAN­S. Hemtjänst och räddningst­jänst går ihop i satsningen på SEMI-FIP. På bilden Josefine Pedersen, Tobias Evertsson, Malin Karlsson och Jonatan Green.
 ??  ?? UTRUSTAS. I hemtjänste­ns bilar ska det förutom Rakel-radio finnas pulversläc­kare, hjärtstart­are, varningstä­lt, brandfilt och släckgrana­ter.
UTRUSTAS. I hemtjänste­ns bilar ska det förutom Rakel-radio finnas pulversläc­kare, hjärtstart­are, varningstä­lt, brandfilt och släckgrana­ter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden