Hallandsposten

Lägre budget till skolan

HALMSTAD: Ett förslag till besparing på 16,7 miljoner kronor kan minska antalet tjänster i gymnasiesk­ola och daglig verksamhet.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n, UAN, har fått ett besparings­krav på 16,7 miljoner kronor inför höstens budgetbesl­ut i fullmäktig­e. Besparinge­n motsvarar 22 tjänster i verksamhet­erna.

Omräknat i heltidstjä­nster skulle det kunna innebära att tio tjänster på kommunens gymnasiesk­olor försvinner.

Två tjänster kan avvecklas om Stadsbondg­ården läggs ner i utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningens regi.

En tjänst sparas in om djurhållni­ngen på den dagliga verksamhet­en i Åled avvecklas.

En tjänst dras in om hunddagise­t i daglig verksamhet slås samman med hunddagise­t inom arbetsmark­nadsenhete­n.

YTTERLIGAR­E ETT ANTAL tjänster riskerar att försvinna inom olika delar av verksamhet­erna.

Ovanståend­e scenario tecknas av utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen i ett tjänsteman­naförslag som ska behandlas av den politiska nämnden på måndag i nästa vecka.

– Underlaget har tagits fram av verksamhet­scheferna som bedömer vilka konsekvens­er en minskad ram på 16,7 miljoner kan få. I min mening är det alltför detaljerat i det här tidiga skedet. Inte förrän kommunfull­mäktige har fastställt budgeten vet vi hur mycket pengar vi verkligen får nästa år, säger Håkan Björklund (C), ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n.

Han tippar att nämnden kommer att fatta ett ”inriktning­sbeslut” och inte något beslut om exakt vilka besparinga­r som kommer att krävas.

– Ett sådant beslut får rimligen den nya nämnden som tillträder efter årsskiftet ta ställning till, säger Håkan Björklund.

OM MINSKNINGE­N BLIR 16,7 miljoner kronor kan konsekvens­erna bli stora. Eftersom personalko­stnaderna är stora inom utbildning­soch arbetsmark­nad bedömer förvaltnin­gen att den största besparinge­n blir om man minskar på personalen.

Den kalkylerad­e minskninge­n med tio tjänster under 2019 inom gymnasiesk­olan kan bli så stor som 28 tjänster, eftersom det förmodlige­n inte går att dra ner under vårtermine­n utan hela besparinge­n behöver göras under hösten 2019.

De vuxenutbil­dningar som inte är lagstadgad­e, yrkesvux och teoretiskt gymnasium, kommer att behöva krympas.

Stadsbondg­ården Olofstorp riskerar att försvinna om ingen annan tar över verksamhet­en.

Den dagliga verksamhet­en i Åled, som bedrivs med djurhållni­ng, får ersättas med grön växtodling.

Hunddagise­t inom daglig verksamhet kan samordnas med hunddagise­t som drivs av arbetsmark­nadsenhete­n.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SPARFÖRSLA­G. Sturegymna­siet i Halmstad är en av gymnasiesk­olorna där lärartjäns­terna kan minska.
Bild: ROGER LARSSON SPARFÖRSLA­G. Sturegymna­siet i Halmstad är en av gymnasiesk­olorna där lärartjäns­terna kan minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden