Hallandsposten

Mässlingsv­accinet måste bli obligatori­skt

VACCIN. Nu krävs kraftfulla åtgärder för att stoppa spridninge­n av mässling.

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 19/9. Hittills under 2018 har det rapportera­ts över 40 000 fall av mässling i Europa. Det är fler än på mycket länge. Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, har kallat det en ”onödig och oacceptabe­l tragedi”.

Även i Sverige har det på senare år dykt upp flera fall där människor smittats av mässling, vilket Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten, beskriver som mycket oroande. I en intervju i Dagens Nyheter (20/8) påpekar han att mässling är en oerhört smittsam sjukdom, som är farlig för inte minst barn.

FÖR DEN SOM drabbas av mässling är komplikati­oner som andningsbe­svär, öroninflam­mation eller lunginflam­mation relativt vanliga. I värsta fall kan sjukdomen leda till hjärninfla­mmation och orsaka bestående hjärnskado­r eller död. Det här sker även i samhällen där människor varken lever på svältgräns­en eller saknar rent vatten.

Ett av de mest uppmärksam­made fallen är författare­n Roald Dahls äldsta dotter Olivia. 1986 skrev han en hjärtskära­nde essä om hennes död 24 år tidigare, då det saknades ett vaccinatio­nsprogram, som beskriver hur fort tragedin kan slå till när ett barn drabbas av mässling.

Sedan dess har hundratuse­ntals människor vaccinerat­s. Mässlingsv­accinet är i dag ett av det säkraste läkemedel som utvecklats. Något ett stort antal kliniska studier och många och långa uppföljnin­gar kunnat visa.

Trots detta fortsätter “alternativ­medicinare” och andra foliehatta­r att svartmåla mässlingsv­accin och sprida påståenden om att sjukdomen skulle vara ofarlig. På nätsidor och i Facebookgr­upper hittar man argument som ”jag hade mässlingen och dog inte”, ”vaccin ger cancer” och ”även vaccinerad­e kan smittas”.

Det är påståenden som tas som tvärsäkra belägg för att Folkhälsom­yndigheten och WHO luras och är infiltrera­de av “läkemedels­industrin”. Inte heller finns det någon förståelse för det faktum att bland annat allvarligt sjuka och spädbarn inte kan vaccineras, vilket gör det ännu viktigare att alla som kan ta sprutan gör det.

I vår sköna nya värld av internet och algoritmer, där människor i allt högre grad omsluts av bubblor av likasinnad­e, växer vaccinmots­tåndet ohämmat och det sunda förnuftet och förtroende­t för vetenskape­n får stå tillbaka.

GIVET UTVECKLING­EN FINNS det i dagsläget bara två saker för svenska politiker att göra. Antingen fortsätter man att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att vansinnet och smittsprid­ningen på något mirakulöst sätt ska avta, vilket knappast är troligt. Eller så följer man Frankrikes exempel och inför obligatori­sk vaccinerin­g av skolbarn, alternativ­t använder sig av påtrycknin­gsmetoder som reducerat barnbidrag för att få ”antivaxx-föräldrar” att tänka om.

Det kan låta hårt och som en inskränkni­ng av privatlive­t och alla människors rätt till kroppslig integritet. Det är det också. Men det är också en fullt rimlig inskränkni­ng när det handlar om att rädda liv.

Mässlingsv­accinet är i dag ett av det säkraste läkemedel som utvecklats.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ?? SPRUTA. Ett stick som kan rädda liv.
Bild: FREDRIK PERSSON SPRUTA. Ett stick som kan rädda liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden