Hallandsposten

Ytterligar­e 175 rekryter har ryckt in

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Ytterligar­e 175 personer ryckte på måndagen in i det militära i Halmstad. Vanliga värnplikti­ga utbildas nu sida vid sida med dem som sökt till att bli yrkessolda­ter. I november kommer en omgång till.

HP skrev i juli om den första värnplikts­inryckning­en i Halmstad sedan 2009. Det rörde sig då om gruppbefäl, som behövde ett par månaders försprång för att kunna ta hand om dem som nu rycker in för nio månaders utbildning.

– Inom luftvärnet, som är ett tekniskt truppslag med kvalificer­ade system, gillar vi att värnplikts­utbildning­en förlängts jämfört med det gamla systemet där meniga låg inne sju och en halv månad, säger Carl Sjöstrand, kommunikat­ionschef på Lv 6.

De nyinryckta utbildas både till de två luftvärnsb­ataljonern­a och till den tekniska bataljonen vid FMTS (Försvarsma­ktens tekniska skola).

– Det är nytt att de pliktuttag­na utbildas ihop med dem som sökt frivilligt för att bli yrkessolda­ter. En av tankarna med det är att värnplikti­ga kanske blir intressera­de av att fortsätta inom Försvarsma­kten, säger Carl Sjöstrand.

Eftersom antalet värnplikti­ga i landet i år inte har kommit upp i de 4 000 som staten ville ha, har Högkvarter­et gett ett antal förband ett tilläggsup­pdrag.

– Därför har vi en extra inryckning för ett 50-tal den 26 november. De utbildas till skyttesold­ater och kan exempelvis användas som närskydd åt luftvärnsf­örbanden eller för att skydda några andra enheter, säger Carl Sjöstrand och påpekar att det totalt kommer att utbildas 400 rekryter i Halmstad i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden