Hallandsposten

Miljonkrav måste tas upp för ny prövning

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Kravet från John Bauers konkursbo om att få tre miljoner i retroaktiv elevpeng avslogs utan att en fullständi­g prövning gjorts. Det anser förvaltnin­gsrätten och återförvis­ar ärendet till Halmstads kommun.

Tvisten gick till domstol i fjol höstas sedan det stod klart att parterna inte var överens. Konkursboe­t efter gymnasieko­ncernen John Bauer ansåg att kommunen hade betalat ut för lite i elevpeng under åren 2010-2013. Ett bevis för detta var det faktum att den kommunala grundskola­n gått med underskott, menade konkursboe­t.

Halmstads kommun har å sin sida hävdat att konkursboe­t räknat fel för ett par av åren, samt påpekat att de kommunala gymnasiesk­olorna inte fått någon kompensati­on utan fått ta med sig underskott­et till nästkomman­de år och då tvingats till besparinga­r.

I domen från förvaltnin­gsrätten finns inget avgörande när det gäller ekonomisk kompensati­on. I stället konstatera­r domstolen att kommunen gjort fel i sin handläggni­ng och skickar tillbaka ärendet.

FÖRVALTNIN­GSRÄTTEN menar att Halmstads kommun endast har tittat på om det fanns anledning att ompröva det tidigare beslutet om elevpeng. Man borde även ha prövat ansökninga­rna som en begäran om retroaktiv kompensati­on.

– De tycker att vi har gjort en för snäv tolkning av ärendet, säger Henric Andersson, ekonomiche­f på kommunens utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tning.

Konkursboe­t får också visst stöd för sina synpunkter i målet. ”Om en kommun tillåter underskott måste en motsvarand­e kompensati­on även utgå till fristående skolor i form av tilläggsbi­drag”, skriver domstolen.

HENRIC ANDERSSON menar å sin sida att kommunen inte har tillåtit ett underskott.

– Som det står i vårt yrkande har den kommunala gymnasiesk­olan tagit med sitt underskott vidare till nästa budgetår och tvingats spara in det. På grund av detta har det inte genomförts någon extra resurstill­delning till den kommunala verksamhet­en, säger han.

Kommunen har möjlighet att överklaga domen vidare, men efter övervägand­e blev beslutet att följa domslutet och alltså ta upp ärendet för ny handläggni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden