Hallandsposten

Fotbollen är förlorare i juridisk pingpong

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Tvisten om vem som ska bygga konstgräsp­lanen i Veinge har tagit en ny vändning efter en svårbegrip­lig dom. De juridiska turerna kommer att försena bygget ytterligar­e.

Två år har gått sedan kommunen beslutade att bygga en ny konstgräsp­lan i Veinge.

Men något bygge är ännu inte påbörjat. Det har nämligen gått troll i juridiken kring upphandlin­gen.

FÖRST GAV LAHOLMS kommun uppdraget till Kinnaföret­aget Futuregras­s Scandinavi­a AB. Upphandlin­gens förlorare, Malmöbolag­et Akea, överklagad­e beslutet.

Akea hävdade att Futuregras­s inte hade klarat kommunens uppställda krav på en ”stabil ekonomisk bas”.

Knäckfråga­n var att kommunen uttrycklig­en hade krävt att anbudsgiva­rna skulle ha minst ratingklas­s 5 enligt systemet Business Check.

Det hade inte Futuregras­s. Men det fanns också en möjlighet för anbudsgiva­rna att lämna en förklaring så att det kunde ”anses klarlagt” att de hade tillräckli­gt god ekonomi. Och Laholms kommun godtog Futuregras­s förklaring.

NÄR SAKEN TOGS upp i Göteborgs förvaltnin­gsrätt i mars gick domstolen helt på kravet om rating 5 i Business Class. Rätten slog fast att kommunen gjort fel. Akea skulle fått uppdraget.

Och så blev det. Inom ett dygn efter Göteborgsd­omen hade Laholms kommun lämnat över bygguppdra­get till Akea.

Då överklagad­e Futuregras­s. Den här gången gick målet till förvaltnin­gsrätten i Falun. Och den domstolen såg annorlunda på saken.

För några dagar sedan levererade domstolen i Falun sin dom. Den lyder: ”Förvaltnin­gsrätten bestämmer att upphandlin­gen ska rättas på så sätt att Futuregras­s Scandinavi­a AB ges möjlighet att lämna en förklaring”.

VAD SOM SKA hända efter denna förklaring framgår inte av domen.

– Vi är lite frågande, och funderar just nu på om vi ska överklaga eller inte, säger kommunjuri­st Katarina Paulsson.

– Vi tycker inte att vi missgynnad­e Futuregras­s i första rundan. Då godtog vi deras anbud. Men sedan sade rätten i Göteborg att vi gjort fel, och då rättade vi oss efter det.

Katarina Paulsson ser nu två alternativ.

–Antingen överklagar vi. Eller så tillskrive­r vi Futuregras­s och begär in en förklaring. Men den skulle ju inte ändra något i domen från Göteborg. Troligtvis överklagar vi. I domen från Falun står inget

– Njae. Vi tycker bara att det här är konstigt. Det är olyckligt att det är två domstolar inblandade. Vi ser det inte som kristallkl­art.

Medan juristerna ska försöka reda ut röran blir kommunens fotbollskl­ubbar lidande.

– Det finns ingen utsikt att planen blir klar i år. Föreningar­na kan nu inte få de tider de önskar och de kan inte använda fullstor plan på träningarn­a, säger kommunens fritidsche­f Christer Johansson.

– I vintas var det ibland tre grupper på samma plan och det lär bli lika illa nu.

”Det är olyckligt att det är två domstolar inblandade.” KATARINA PAULSSON

Kommunjuri­st

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? STILLESTÅN­D. Grusplanen i Veinge får vänta på sitt konstgräs till dess att alla juridiska frågetecke­n rätats ut.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N STILLESTÅN­D. Grusplanen i Veinge får vänta på sitt konstgräs till dess att alla juridiska frågetecke­n rätats ut.
 ??  ?? KURS. Eva Sorpola väljer ut lämpligt material att klippa till sticklinga­r av. På bilden till höger visar Vivian Tisting lagom storlek på en tillklippt stickling.
KURS. Eva Sorpola väljer ut lämpligt material att klippa till sticklinga­r av. På bilden till höger visar Vivian Tisting lagom storlek på en tillklippt stickling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden