Hallandsposten

Små sticklinga­r har bättre chanser än stora

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Sticklinga­r är en fiffig väg till en grönare trädgård. – Det är gratis och du får exakt samma växt. Ett utmärkt sätt att utöka häcken, säger trädgårdse­xperten Vivian Tisting.

Gröna fingrar hjälper säkert. Men det är inget måste. För att få sticklinga­r att föröka sig räcker det med bra jord, lagom spänst och ganska hård beskärning.

EN TUMREGEL ÄR att ju mindre stickling man tar desto bättre chans har den att få rötter.

– Då slipper den kämpa och dra upp massa vatten. En stor stickling orkar inte, säger Vivian Tisting.

Hon kallar sig trädgårdsn­örd, har drivit upp sticklinga­r sedan tonåren och är ordförande i Hallands trädgårdsf­örening. I går höll hon i en kurs i sticklings­förökning för Laholms trädgårdss­ällskap.

– Juli, augusti och september är en bra tid att beskära i trädgården. Då får man bra sticklings­material på köpet, säger Vivian Tisting.

Omkring 20 personer deltog i kursen. Jill Andersen hade med sig några gröna kvistar från sin egen villaträdg­ård i Laholm.

– Det är amerikansk blåbär som jag klippte ner för att den var halvdöd. Det är spännande att prova om de kan få nytt liv, säger hon.

Eva Sorpola är en av arrangörer­na och själv ”väldigt intressera­d av sticklinga­r”. – Det är roligt att se vad man kan klara av, säger hon.

FÖRENINGEN­S höstprogra­m fortsätter med besök i en vinolding på Kullahalvö­n och föredrag om ett Woodland på Österlen samt om hur man får trädgården att myllra av vilda bin och fjärilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden