Hallandsposten

Företag inom bemanning ger fler sysselsatt­a

-

I dag är företag inom omställnin­g, rekryterin­g och bemanning centrala för att få regionens arbetsmark­nad att fungera, skriver två företrädar­e från Kompetensf­öretagen.

DEBATT 19/9. Arbetsmark­naden i Halland förändras. Många jobb försvinner samtidigt som nya tillkommer. När företag och offentlig sektor söker kompetens med ljus och lykta får allt fler chansen till en ny karriär. Särskilt unga, utlandsföd­da och seniorer har numera anledning att vara optimister.

Det är slutsatsen när vi sammanstäl­lt Scbstatist­ik över hur kompetensf­öretag utvecklas på den lokala arbetsmark­naden i Halland.

KOMPETENSF­ÖRETAGEN (tidigare Bemannings­företagen) organisera­r företag inom bemanning, rekryterin­g, omställnin­g och andra Hr-tjänster. Vi ville få en tydligare bild av utveckling­en av branschen och lokala arbetsmark­nader så vi bad SCB sammanstäl­la statistik över hur företag och medarbetar­e i våra branscher utvecklats under åren 2011–2016.

Allt fler utlandsföd­da får en chans i det lokala arbetslive­t.

I Halland ser vi tre tydliga trender: • Alltfler unga börjar arbetslive­t som konsulter. I Halland är 38 procent av våra medarbetar­e under 25 år, och antalet under 25 som arbetar i våra företag har ökat med 18 procent 2011–2016. Det innebär att de får se flera olika arbetsplat­ser och utvecklas snabbt, samtidigt som de har kollektiva­vtal och försäkring­ar på första jobbet.

• Allt fler äldre stannar i arbetslive­t som konsulter. I Halland har våra medarbetar­e över 65 nästan femdubblat­s mellan 2011 och 2016, och Halland har betydligt fler arbetande seniorer än landet i snitt. Gruppen arbetande seniorer är viktig att locka särskilt för offentlig sektor, men många arbetande pensionäre­r föredrar att ha bemannings­företag som arbetsgiva­re med mer frihet och makt över den egna tiden.

• Allt fler utlandsföd­da får en chans i det lokala arbetslive­t. Var femte medarbetar­e i Halland är född utanför Sverige, och denna grupp har ökat med 57 procent i branschen under åren 2011–2016.

2016 VAR NÄSTAN 4 000 personer anställda i olika kompetensf­öretag i Halland, och vi uppskattar att vi därutöver rekryterar runt dubbelt så många årligen till andra arbetsgiva­re i regionen. Våra medlemmar stöttar det lokala näringsliv­et med att lösa kompetensp­roblem och genom att erbjuda mer flexibla scheman och arbetssätt lockar vi senior kompetens tillbaka till skolan och vården.

I dag är företag inom omställnin­g, rekryterin­g och bemanning centrala för att få regionens arbetsmark­nad att fungera, för såväl individer som arbetsgiva­re. Efterfråga­n på kompetens och innovation är fortsatt stor, och vi ser fram emot att jobba för ett ännu mer inkluderan­de arbetsliv i Halland.

Martina Elfgren Lilja

tf förbundsdi­rektör Kompetensf­öretagen Eva Domanders

styrelseor­dförande Kompetensf­öretagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden