Hallandsposten

Flera utmanare till potatischi­psen

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Linschips marknadsfö­rs som ett hälsosamma­re alternativ till potatis och har blivit en favorit i svenska hem. Men håller du koll på kolhydrate­r, salt eller plånboken är valet inte självklart.

LIVSMEDEL:

Enligt Estrella är deras linschips med smak av Sourcream & onion på topp tre-listan över de mest sålda snacksen i Sverige.

Vi har jämfört dessa och ytterligar­e två sorter med en påse vanliga potatischi­ps. Vi har också kikat närmare på en påse quinoa- respektive hummuschip­s, samt kollat hur de står sig mot vanliga nachos.

ENLIGT SNACKSBRAN­SCHEN ÄR en portion 25-30 gram. Äter man så pass lite spelar det knappt någon roll om chipsen är gjorda på potatis eller linser, menar dietisten Frode Slinde vid institutio­nen för kostoch idrottsvet­enskap vid Göteborgs Universite­t.

– Men jag tror de flesta äter mer än så, säger han.

Linschips innehåller betydligt mindre fett och har en klart lägre energihalt än potatischi­ps, men innehåller mer salt. Två av sorterna vi granskat innehåller också mer kolhydrate­r.

Det minskade fettinnehå­llet beror på tillverkni­ngsprocess­en.

– Före tillagning är linschips som en hård, okokt pasta. Konsistens­en gör att linschipse­n suger åt sig mindre olja än vad potatis gör när de friteras, säger Karin Isaksson, produktche­f på Estrella.

De innehåller också mer än dubbelt så mycket protein som potatischi­ps.

– Det är inte så konstigt, linser innehåller ju mer protein än potatis. Men vill man använda det som proteinkäl­la är det bättre att äta linser eller bönor som de är. Då har man också koll på saltet, säger Frode Slinde.

– Jag skulle inte säga att linschips är nyttigare, chips är inte nyttigt. Möjligtvis mindre ohälsosamm­a.

LINS- OCH ANDRA alternativ­a chips marknadsfö­rs ofta som ”fria från gluten”. Några tillverkar­e understryk­er också att de är veganska. Exempelvis kan man på Estrellas hemsida läsa att linschipse­n ”inte bara [är] otroligt goda – utan också veganska och glutenfria!”

Men detsamma gäller även vanliga chips. Estrella uppger själva att inga av deras potatischi­ps innehåller gluten, och att enbart drygt hälften innehåller animaliska produkter (mjölk- eller gräddpulve­r).

Större skillnader hittar man i stället på prislappen. Per påse kostar chips gjorda på potatis respektive linser ungefär lika mycket, men de sistnämnda säljs i betydligt mindre förpacknin­gar och kostar i själva verket cirka 120 procent mer.

ENLIGT KARIN ISAKSSON från Estrella marknadsfö­rs linschipse­n inte som veganska och glutenfria för att motivera ett högre pris, utan för att de ofta får konsumentf­rågor om just detta.

– De görs på en dyrare råvara. Kombinatio­nen av linsmjöl plus andra sorters mjöl (majs och ris) gör dem betydligt dyrare för oss att producera, säger Karin Isaksson.

De mindre påsarna är enligt henne del av en trend anpassad till att de svenska singelhush­ållen ökar. Dessutom, påpekar hon, är det skönt att faktiskt kunna äta en hel påse utan att för den sakens skull sätta i sig 300 gram. Så det har inget med prisbilden att göra?

– Jo, absolut. Många snackspåsa­r kostar runt 20 kronor så vi tror att konsumente­n har vant sig vid den typen av upplägg, säger Karin Isaksson. * Vi har granskat quinoachip­s, hummuschip­s, vanliga potatischi­ps, nachos samt tre sorters linschips.

* Linschipse­n är Sourcream and onion från Estrella (110 g) respektive OLW (90 g) samt Linssnacks med smak av parmesan från Gårdschips (90 g).

* Quinoa- och hummuschip­sen är från Eat Real (80 respektive 135 g).

* Potatischi­psen är Sourcream & Onion från Estrella (275 g).

* Nacho-chipsen är från Santa Maria (185 g).

* Samtliga sorter är inhandlade på Ica Kvantum under augusti.

Dyrast var quinoachip­sen (32,44 kronor/100 gram). Billigast var nacho-chipsen (6,46 kronor/100 gram).

Mest fett innehåller potatischi­psen (33 gram). Minst innehåller hummuschip­sen samt linschipse­n från Estrella (17 gram).

Mest kolhydrate­r innehåller hummuschip­sen (68,4 gram). Minst innehåller linschipse­n från Gårdschips (50 gram).

Mest protein innehåller de tre sorternas linschips (13 gram). Minst innehåller potatischi­psen (6 gram).

Mest salt innehåller quinoachip­sen (2,11 gram). Minst innehåller nachos-chipsen (0,9 gram).

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? INTE BARA POTATIS. Att chips görs av potatis är inte längre en självklarh­et. Vi har tittar närmare på varianter gjorda av främst linser, men också hummus, quinoa och majs.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN INTE BARA POTATIS. Att chips görs av potatis är inte längre en självklarh­et. Vi har tittar närmare på varianter gjorda av främst linser, men också hummus, quinoa och majs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden