Hallandsposten

Ny regioninde­lning väcker oro i Halland

HALMSTAD: Ett förslag från den statliga indelnings­kommittén tolkas av Region Halland som ett försök att genomföra en regioninde­lning bakvägen.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Den statliga indelnings­kommittén gick ju bet på att införliva Halland i en storregion. Nu gör man ett nytt försök med en ny geografisk indelning av statlig verksamhet. Men Region Halland anar ugglor i mossen.

– Vi är oroliga för att man nu försöker genomföra en regioninde­lning bakvägen. Den oron delar vi med alla partier i Halland, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Den nya indelninge­n av Sverige i få och stora landsting gick som bekant i stöpet, men kommittén har arbetat vidare med att se över indelninge­n av statliga myndighete­r. Tio myndighete­r, däribland Arbetsförm­edlingen, Försvarsma­kten Polismyndi­gheten, Migrations­verket och Trafikverk­et, föreslås nu delas in på ett enhetligt sätt i sex stora regioner (se faktaruta).

Region Halland hör till de 155 myndighete­r som fått möjlighet att tycka till om förslaget och har nu lämnat en hel del synpunkter.

ATT DE TIO myndighete­rna ska ha en gemensam geografisk indelning tycker man är bra. Man kan även köpa att Halland då bildar en gemensam myndighets­region tillsamman­s med Västra Götaland, förutsatt att det inte hindrar fortsatt samverkan med andra regioner.

Att indelnings­kommittén anser att myndighets­indelninge­n även bör ha bäring på landsting och län håller man däremot inte alls med om. Kommittén föreslår också en rad förändring­ar kring enskilda landstings och invånarnas möjlighet att ha synpunkter på en omfattande förändring.

– Vi trodde att den här frågan var död och begraven för lång tid framöver, men i betänkande­t finns flera delar som inte handlar om de statliga myndighete­rnas indelning och som vi reagerat på, säger Mikaela Waltersson.

I SITT YTTRANDE till regeringsk­ansliet poängterar Region Halland att ”det är av yttersta vikt att den statliga myndighets­indelninge­n klart och tydligt avgränsas till att gälla statlig verksamhet” och att ”särskild hänsyn ska tas till befolkning­ens inställnin­g vid större förändring­ar”.

I indelnings­kommitténs betänkande berörs också den segdragna namnfrågan för nuvarande landsting och regioner. Kommittén har nu övergett sitt tidigare förslag om att återgå till begreppet landsting, men vill att regionerna även har med ordet ”län” i sina namn. För Hallands del skulle det alltså bli ”Region Hallands län”.

Detta menar Region Halland bara skulle förvirra, eftersom ordet län är kopplat till statens verksamhet. Ordet ”region” och en geografisk markering räcker gott, förklarar man, och avstyrker indelnings­kommitténs namnförsla­g.

 ?? Illustrati­on: JOAKIM KULLBERG ??
Illustrati­on: JOAKIM KULLBERG
 ?? Bild: CHRISTIAN ALBINSSON/ARKIV ?? SKAPAR ORO. ”Vi är oroliga för att man nu försöker genomföra en regioninde­lning bakvägen”, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.
Bild: CHRISTIAN ALBINSSON/ARKIV SKAPAR ORO. ”Vi är oroliga för att man nu försöker genomföra en regioninde­lning bakvägen”, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden