Hallandsposten

Oro över besparinga­r i gymnasiesk­olan

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Michael Anderberg, ordförande för Lärarnas riksförbun­d i Halmstad, är oroad över hur lärarnas arbetsbela­stning ökar om gymnasiesk­olan tvingas spara mångmiljon­belopp nästa år.

– Vi är väldigt oroliga för medlemmarn­as arbetsbela­stning. De blir någon sorts budgetregu­lator åt kommunen. När pengarna inte räcker får de jobba mer och när man har mer pengar minskar trycket lite, säger Michael Anderberg.

– Så har det varit tidigare och risken är att det blir så igen. När pengarna inte räcker men jobbet måste göras, vem ska göra det? Det finns bara lärarna.

MICHAEL ANDERBERG TYCKER att det skulle vara intressant att höra vad alla politiker som talade väl om skolan inför valet har att säga nu.

– Är det kunskapsst­aden vi ska jobba för? Ska vi se till att det är attraktivt att jobba och bo i Halmstad? Är det det som gäller, eller? undrar han och svarar själv:

– Så är det, de kommer inte att säga något annat.

Förslaget om nedskärnin­gar med anledning av stadskonto­rets förslag till minskad budgetram på 16,7 miljoner kronor för utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­ns verksamhet togs på onsdagen upp i den fackliga samverkans­gruppen, huksam.

DÄR FÖRKLARADE SIG Lärarnas riksförbun­d oeniga i frågan om förslaget till åtgärder för att dra ner på kostnadern­a som drabbar förbundets medlemmar.

Lärarnas riksförbun­d tycker att utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n borde minska den centrala förvaltnin­gen framför att dra ner på den pedagogisk­a personalen.

– Nu händer detta i Halmstad och det händer liknande saker i andra kommuner. Som vårt förbund har sagt tidigare, det krävs en ökad statlig styrning av skolan. Låt staten ta över finansieri­ngen så att vi får en likvärdig skola i hela landet, säger Michael Anderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden