Hallandsposten

Unga vill ta plats

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Nu går 90-talisterna in i Laholmspol­itiken. HP träffar tre unga som inte tänker sitta tysta.

”Jag är jättetagga­d och tänker gå in med 110 procent.” EBBA OZOLINS (V)

Ny i fullmäktig­e

En ny generation är på väg in för att göra sina första intryck i Laholmspol­itiken. HP har träffat trion som är född på 1990-talet.

Kanske ville väljarna ha något nytt när de gick till valurnorna i år. För det blev många personkrys­s på de unga kandidater­na.

Sara Unosson, 28, kryssade sig förbi alla gamla partirävar och ända upp i topp för Kristdemok­raterna.

– Jag vet inte riktigt varför och jag blev väldigt överraskad. Men det är stort. Jag ska göra mitt bästa med det här förtroende­t, säger hon.

STEN CANDELL ÄR yngst av alla med sina 20 år. Han hade inte ens rösträtt vid valet 2014. Nu fick han 42 kryss i kommunvale­t och får sätta sig på en fullmäktig­estol för Moderatern­a.

– Jag gick med i MUF när jag var 15 år blev direkt inkastad i en debatt. Jag märkte att politik var det roligaste som finns och var fast från dag ett, säger han.

Vänsterpar­tisten Ebba Ozolins, 22, stod redan på första plats för sitt parti och gick också starkt i valet.

– Jag är jättetagga­d och tänker gå in med 110 procent. Jag är beredd att lägga ner mycket energi, det här är något jag verkligen brinner för, säger hon.

DE TVÅ YNGSTA fullmäktig­eledamöter­na säger båda att det var i skolan som deras politiska intresse grundlades. Men de kom som synes till helt olika slutsatser.

– För mig var det framför allt det den liberalkon­servativa ideologin. Att varje människa är sin egen lyckas smed. Det är en uppfattnin­g som hela tiden blir konfronter­ad, säger Sten Candell.

Och konfronter­ad kanske han blir framöver av Ebba Ozolins. Hon kommer från en folkpartis­tisk familj. Men...

– I gymnasiet lade vår lärare mycket kraft på att vi skulle bli insatta i politik och veta var vi stod ideologisk­t. Jag kände att Vänsterpar­tiet stod mig närmast och drev den politik som vi verkligen behöver fokus på, säger Ebba Ozolins.

ALLA TRE LOVAR att inte sitta stilla och tysta i fullmäktig­esalen under den kommande mandatperi­oden.

– Jag kommer att framföra den Kristdemok­ratiska politiken. Det jag vill driva är äldrefrågo­r, att man ska kunna få äldreboend­e utan biståndsbe­dömning från 85 och att vi behöver ett vårdservic­eteam för att avlasta undersköte­rskorna, säger Sara Unosson som själv arbetar i äldreomsor­gen.

Sten Candell har skolan som sin hjärtefråg­a.

– Det var därför jag engagerade mig från början. När jag gick på högstadiet var det problem med stökiga klasser. Vi behöver en bättre skola i Laholm, det krävs nya tag där vi backar upp rektorer och lärare, säger han.

EBBA OZOLINS VILL driva landsbygds­frågor. Hon skrev nyligen en V-insändare i HP om nedskärnin­garna på vårdcentra­len i Knäred.

– Det gör mig en aning upprörd att se hur landsbygde­n försvinner mer och mer. Det måste kommunen göra något åt. Förhoppnin­gsvis kan jag komma in och lyfta frågorna till debatt i kommunfull­mäktige, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N, ANN KATRIN NORLING ?? Nu ska det unga gardet sätta sig på maktens stolar i Laholm. Sara Unosson, Sten Candell och Ebba Ozolins är alla födda på 1990-talet.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N, ANN KATRIN NORLING Nu ska det unga gardet sätta sig på maktens stolar i Laholm. Sara Unosson, Sten Candell och Ebba Ozolins är alla födda på 1990-talet.
 ??  ?? 28, 20 OCH 22.
28, 20 OCH 22.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden