Hallandsposten

Låneprylar för alla ett mål

- CECILIA WELIN

Fritidsban­ken som lånar ut skänkta prylar har sökt 150 000 i bidrag för att kunna köpa in fritidsoch sportutrus­tning till funktionsn­edsatta. – Vi blir nog lite föregångar­e, säger projektled­are Lisa Petrelius.

Alla ska gratis kunna låna prylar för att ha en aktiv fritid. Det är ett syfte med de allt fler Fritidsban­ker som ploppar upp i landet.

Men kan verkligen alla låna? Nej är svaret om du frågar personalen i Halmstad.

– Vi har till exempel inte saker att låna ut till dem som behöver lite specialanp­assad utrustning men de har minst lika stort behov av att låna. Den här typen av utrustning är väldigt kostsam och chansen att någon skänker är därför liten, säger Lisa Petrelius.

I våras sökte Fritidsban­ken upp olika verksamhet­er som kommer i kontakt med funktionsn­edsatta barn och vuxna. Reaktioner­na på förslaget var mycket positiva.

– De var så tacksamma och på Hjälpmedel­scentralen berättade de också att regelverke­t för förskrivni­ng av den här typen av hjälpmedel har skärpts de senaste åren, säger Lisa Petrelius.

Eftersom Fritidsban­ken inte har pengar för sådana här inköp tittade man i stället på möjlighete­n att söka bidrag. Det har lett till att teknik- och fritidsnäm­nden nu begärt att få ta del av den så kallade ”tillgängli­ghetsmiljo­nen” som kommunstyr­elsen förfogar över.

– För 150 000 kronor skulle vi kunna köpa in massa saker, både lite dyrare och billigare utrustning. Vi tänker oss bland annat en sportrulls­tol för barn och en för vuxen, sit-ski och sittpulka och dubbelsken­ade skridskor, säger Lisa Petrelius.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL UTÖKA. Lisa Petrelius hoppas kunna utöka sortimente­t på Fritidsban­ken med specialanp­assad utrustning.
Bild: ROGER LARSSON VILL UTÖKA. Lisa Petrelius hoppas kunna utöka sortimente­t på Fritidsban­ken med specialanp­assad utrustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden