Hallandsposten

Obligatori­sk vaccinatio­n?

-

Apropå ledare av Malin Lernfelt, 19/9.

VACCIANTIO­N. Hallandspo­stens ledare den 19 september från Liberala Nyhetsbyrå­n har rubriken ”Mässlingsv­accination måste bli obligatori­sk”. Tonen i artikeln andas ingen större respekt för det fåtal som avstår från vaccinatio­n; här talas till exempel om ”alternativ­medicinare och andra foliehatta­r”, hur man ”stoppar huvudet i sanden”, om ”antivaxx-föräldrar” och om ”vansinnet” som fortsätter.

MÄSSLING ÄR EN mycket smittsam, potentiell­t allvarlig virussjukd­om. Vaccinet är välbepröva­t och ger ett nästan fullständi­gt skydd. Föräldrar i Sverige erbjuds kostnadsfr­i vaccinatio­n av sina barn genom barnhälsov­ården och sedan flera år ligger andelen vaccinerad­e barn vid två års ålder kring 97 procent. I ett frivilligt system! Om hela världen skulle nå samma täckningsg­rad skulle mässling helt kunna utrotas. I ledaren uppges helt riktigt att alla barn inte kan vaccineras, det finns medicinska kontraindi­kationer. Det är alltså hos oss relativt få man ytterligar­e skulle nå med tvingande bestämmels­er.

Obligatori­um är inte oproblemat­iskt. Ska man förbjuda ovaccinera­de barn att delta i förskola och skola (som till exempel i USA, Frankrike)? Dra in barnbidrag­et (som i Australien)? Hur stabila är besluten?

I Italien som nyligen infört obligatori­um har den nya politiska majoritete­n i senaten just röstat för att riva upp beslutet. Stor osäkerhet råder nu. Ska man använda tvång? (polishämtn­ing?).

RISKEN MED obligatori­ska åtgärder är att de snarast ökar motståndet och polariseri­ngen. Nej behåll det stora förtroende­t för barnavårds­centralern­a, arbeta envist med att informera om värdet av vaccinatio­ner, eventuellt genom en obligatori­sk informatio­n (som i Ontario, Canada), men bemöt alltid tveksamma föräldrar med respekt.

Behåll det anständiga samtalet. När allt kommer omkring har vi ju ett starkt gemensamt intresse; barnens hälsa.

Anders Lindberg före detta smittskydd­släkare

i Halland

 ?? Ur HP 19/9 ??
Ur HP 19/9
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden