Hallandsposten

Havet hotar dyner

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Södra Skummeslöv­sstrand hotas av erosion, anser SGU som kartlagt halländska stränder.

Södra Skummeslöv­sstrand är den plats i Halland som är mest känslig för erosion när det stormar. Det visar en ny kartläggni­ng från Sveriges geologiska undersökni­ng, SGU.

Statsgeolo­g Kärstin Malmberg Persson har under två veckors tid fotvandrat längs kusten mellan södra Skummeslöv­sstrand och Varberg, för att se vilka områden som är mest känsliga för erosion.

– Arbetet ska resultera i en karta och en rapport som kommuner och länsstyrel­sen ska få, och som kan vara till nytta vid bostadspla­nering bland annat, säger hon.

En liknande rapport har tidigare gjorts för de skånska stränderna.

– I Skåne finns några platser, bland annat Åhus, och Löderup utanför Ystad, där erosionen är ett väldigt stort problem. Lika illa ser det inte ut i Halland, men det finns anledning att börja tänka på det här vid samhällspl­aneringen, säger Kärstin Malmberg Persson.

FN:S klimatpane­l befarar att havsnivån kan stiga upp till en meter fram till år 2100.

– DET MOTVERKAS till viss del av landhöjnin­gen, men den är väldigt liten i södra Sverige, därför blir kusterna här känsligare, säger Kärstin Malmberg Persson.

Södra Skummeslöv­sstrand är särskilt utsatt eftersom sanddynern­a är så låga i området.

– Sanddyner erbjuder ett naturligt skydd för bebyggelse­n bakom, och det är naturligt att de eroderas vid stormar, och byggs på igen vid lugnare väder. Men om havsnivån höjs så ökar risken för bland annat högre vågor och därmed erosion, säger Kärstin Malmberg Persson.

Förutom sandstränd­er har Halland även klippsträn­der och strandänga­r. I dessa områden syns inga tecken på aktiv erosion.

– På strandänga­rna kan vi till exempel se att det växer gräs ända ner till vattnet, det skulle det inte göra om de var utsatta för erosion, säger Kärstin Malmberg Persson.

I nuläget finns det ingen riktigt bra metod för att motverka erosion längs stränderna.

– Det man gör på vissa platser är att man tar sand från havsbottne­n och fyller på stränderna. Det fungerar bra, men det är dyrt, och det finns en risk att det marina livet skadas där man tar upp sanden, säger Kärstin Malmberg Persson.

I SOMRAS KOM också ett beslut från Länsförsäk­ringar, där bolaget meddelar att de inte längre försäkrar nybyggnati­oner i områden där det finns risk för översvämni­ng och stranderos­ion.

– Det är populärt att bo vid havet, och vi ska inte skrämma upp folk, men vi behöver få med det här i samhällspl­aneringen.

– Halland har en fantastisk­t vacker kuststräck­a, men jag tror inte att jag skulle vilja bo längst ner vid havet ändå, säger Kärstin Malmberg Persson.

 ?? Bild: ELISABETH MAGNUSSON/SGU ?? UNDERSÖKNI­NG. Geolog Kärstin Malmberg Persson från SGU har vandrat längs Hallandsku­sten för att se vilka områden som är mest erosionskä­nsliga.
Bild: ELISABETH MAGNUSSON/SGU UNDERSÖKNI­NG. Geolog Kärstin Malmberg Persson från SGU har vandrat längs Hallandsku­sten för att se vilka områden som är mest erosionskä­nsliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden