Hallandsposten

Regionen slipper ha vågmästare

HALLAND: ALLIANSPAR­TIERNA FÅR EGEN MAJORITET I REGIONEN

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Även den slutliga rösträknin­gen i regionvale­t är nu klar. Över 45000 hallänning­ar valde att personröst­a, men i praktiken gjorde det ingen skillnad. Samtliga inkryssade hade tagit plats i regionfull­mäktige ändå.

Det slutliga valresulta­tet skiljer sig inte mycket från det preliminär­a som presentera­des dagen efter valet. Moderatern­a tappar två av sina nuvarande 19 mandat, men allianspar­tierna får ändå egen majoritet med 36 av 71 platser. Detta tack vare att Kristdemok­raterna tar tre nya mandat och Centerpart­iet ett.

Sett till riket i övrigt så är detta ett ovanligt resultat. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting är det bara fyra landsting där något av de traditione­lla blocken får egen majoritet. I övriga 16 kan Sverigedem­okraterna få en vågmästarr­oll, om man inte hittar blockövers­kridande samarbeten.

UNDER NUVARANDE mandatperi­od har den borgerliga fyrklövern inte haft egen majoritet och regerat med stöd av Miljöparti­et i en femklöver. Frågan blir om detta sam arbete ska fortsätta. Miljöparti­ets Svein Henriksen är tydlig:

– Vi vill gärna ingå i en majoritet och hoppas att vi nu blir inbjudna till samtal. Vi har ju samarbetat med alliansen under många mandatperi­oder tidigare, både när de behövt oss och när vi inte behövts. För oss handlar det om en möjlighet att få igenom en mer grön politik.

Även Mikaela Waltersson (M), re gionstyrel­sens ordförande, verkar gå i samma tankar:

– Vi har alla velat invänta det slutliga valresulta­tet, men kommer nu att sätta oss ner och samtala och förhandla. Även om vi har egen majoritet, så har vi en lång tradition av att samarbeta med MP.

VALRESULTA­TET INNEBÄR ATT Miljöparti­et tappar två av sina fyra platser i regionfull­mäktige, men Elisabeth Falkhaven, som i dag sitter i regionstyr­elsen och är tvåa på partiets lista, kommer inte att ta ett av de två återståend­e.

– Jag har ju kommit in i riksdagen och kommer inte att hinna båda delarna, så det blir Maria Losman som tar den platsen, förklarar hon.

Faktum är att Maria Losman ändå hade tagit plats i regionfull mäktige, eftersom hon fick tillräckli­gt många personröst­er för att passera Elisabeth Falkhaven på Miljöparti­ets lista.

Just personröst­erna brukar vara den mest intressant­a delen i den slutliga rösträknin­gen. De kandidater som lyckas ta sig över personvals­spärren, det vill säga fått minst 100 kryss och fem procent av partiets röster i en valkrets, tar ju automatisk­t plats i regionfull­mäktige.

Men trots att drygt var femte väljare (21 procent) kryssade för en specifik kandidat så påverkades inte tillsättni­ngen, utöver den av Maria Losman. Samtliga som kryssats in hade redan en så hög placering på sina respektive listor att de ändå hade fått en plats i regionfull­mäktige.

Allra flest kryss fick sverigedem­okraten Saralena Bjälkö, 2 747

stycken från fyra valkretsar. I övriga partier nådde följande kandidater över personalva­lsspärren: moderatern­as Mikaela Waltersson (983 kryss), Gösta Bergenheim (451 kryss) och Gun-marie Stenström (417 kryss), centerpart­isterna Helene Andersson (1 313 kryss från fyra valkretsar) och Kristina Karlsson (377 kryss), liberalern­a Tommy Rydfeldt (378 kryss) och Niklas Erlandsson (129 kryss), miljöparti­sten Maria Losman (133 kryss) och sverigedem­okraten Erik Hellsborn (575 kryss).

VALDELTAGA­NDET i regionvale­t steg efter sluträknin­gen till 86,2 procent, vilket var den högsta siffran i hela landet.

 ??  ??
 ?? Illustrati­on: JOAKIM KULLBERG ??
Illustrati­on: JOAKIM KULLBERG
 ??  ?? FLEST KRYSS. Drygt var femte väljare kryssade för en specifik kandidat i valet till regionfull­mäktige. Flest kryss fick sverigedem­okraten Sara-lena Bjälkö, följt av moderaten Mikaela Waltersson och centerpart­isten Helene Andersson.
FLEST KRYSS. Drygt var femte väljare kryssade för en specifik kandidat i valet till regionfull­mäktige. Flest kryss fick sverigedem­okraten Sara-lena Bjälkö, följt av moderaten Mikaela Waltersson och centerpart­isten Helene Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden