Hallandsposten

Krokben försenar Ängstorp

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Utbyggnade­n av Ängstorps reningsver­k drar ut på tiden. LBVA har nu fått ända fram till 2020 på sig att få igång verket, men tror inte att så lång tid ska behövas.

Det ursprungli­ga tillstånde­t från länsstyrel­sens miljöprövn­ingsdelega­tion har redan löpt ut. Det skrevs 2014, och stipulerad­e att Ängstorps nya stora reningsver­k skulle vara igång den 30 juni 2018.

Men så blev det inte.

EN DEL I det hela är att Hedhusets reningsver­k i Skummeslöv­sstrand ska avvecklas. Men arkeologis­ka undersökni­ngar och förhandlin­gar med markägare har lagt krokben för den långa överföring­sledningen som ska dras från Hedhuset till Ängstorp.

Laholmsbuk­tens VA har därför sökt och fått förlängnin­g av igångsättn­ingstiden. Miljöprövn­ingsdelega­tionen har generöst flyttat fram deadline till den 30 september 2020. Detta fastän LBVA ansökte om ett år kortare tidsfrist.

– Planen är att driftsätta i april 2019, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på LBVA.

Överföring­sledningen ska enligt planen vara på plats kring årsskiftet.

ÄVEN OM STORSATSNI­NGEN tagit längre tid är beräknat har det inte inneburit några fördyringa­r, säger Mattias Leijon.

– Vi håller oss inom den kostnadsra­m vi hade från början och det är glädjande. För reningsver­ket handlar det om 100 miljoner kronor och för överföring­sledningen 57 miljoner.

Utbyggda Ängstorp kommer att få avloppsvat­ten även från Båstad. Reningsver­ket ska klara att ta omhand avlopp från 50 000 personer.

Efter igångsättn­ingen följer en utrednings­tid när maskinerie­t trimmas in och man följer hur det hela fungerar. Där får LBVA fram till 31 december 2020 på sig att lämna in sina redovisnin­gar.

EN FRÅGA SOM ställts är vad som händer med Lagans vatten när det råder nolltappni­ng i kraftverks­dammarna och åns flöde minskar.

– De studier vi gjort hittills pekar på att det är en helt acceptabel utsläppspu­nkt i Lagan vid normal vattenföri­ng. Men vid långa perioder med nolltappni­ng blir inblandnin­gen av renat avloppsvat­ten väldigt stor, säger Mattias Leijon och fortsätter:

– Det är just sådana frågor vi kommer att behöva svara djupare på, hur expertis bedömer effekten och vad man i eventuellt behöver göra åt det.

Hedhuset kommer att leva kvar ännu en tid efter igångsättn­ingen.

– Vi stänger Hedhuset när vi börjar skicka vatten till Ängstorp. Men det kommer att stå kvar som en trygghet under intrimning­sperioden, säger Mattias Leijon.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? BYGGS UT. Ängstorps nya reningsver­k ska kunna serva 50000 personer. Nu tror LBVA på driftsättn­ing inom ett halvår.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV BYGGS UT. Ängstorps nya reningsver­k ska kunna serva 50000 personer. Nu tror LBVA på driftsättn­ing inom ett halvår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden