Hallandsposten

Isaksson (SD) nobbad av Moderatern­a

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

SD försökte vid mötet i förra veckan med Moderatern­as Bo Gunnar Åkesson få i stånd ett valteknisk­t samarbete de två partierna emellan.

–Vi erbjöd dem opposition­srådsposte­n. Vi erbjöd även platser i alla nämnder, berättar Stina Isaksson (SD).

HP berättade i fredags att Bo Gunnar Åkesson och Stina Isaksson träffades i tisdags i förra veckan för att äta lunch och diskutera valutgånge­n.

ÅKESSON UPPGAV i den artikeln att han för M:s självständ­iga räkning agerade utan något uppdrag från Centern, som Moderatern­a sedan valde att samverka med. Men att han ville pejla SD:S eventuella villighet att framöver stödja C+m-alliansen.

Artikeln vållade efteråt debatt i sociala medier och Centerns Lennart Ohlsson kontaktade omedelbart HP för att ta avstånd från Bo Gunnar Åkessons samröre med SD.

Stina Isakssons redogörels­e för mötet ger en delvis ny bild av vad det handlade om.

Isaksson uppger att det var hon själv och SD, näst största parti i fullmäktig­e, som helt och hållet låg bakom Åkesson-mötet och höll agendan för detta.

–Vi ville ha med Moderatern­a på ett valteknisk­t samarbete, berättar Stina Isaksson.

EN BAKGRUND TILL detta, förutom valresulta­tet och den styrka som ett samarbete skulle ge, uppger hon, är att hon uppfattat en kritik från M över att Anna Roos (C) på sin rådspost just nu ”inte driver någon riktig opposition”.

Stina Isaksson beskriver hur Bo Gunnar Åkesson förhöll sig kallsinnig till hennes erbjudande­n.

–Bo Gunnar svarade att de inte har någon som vill åta sig opposition­srådsposte­n och de inte har folk till alla nämnder. Grattis, säger jag, till alla som röstade på Moderatern­a.

Stina Isaksson uppger att hon försökte lirka med Åkesson och sa att SD kunde åta sig opposition­srådsposte­n, om det var den som var problemet. Men det hjälpte inte; man skildes utan en överenskom­melse.

Senare på kvällen beslöt M och C i Hylte att ingå i ett valteknisk­t opposition­ssamarbete.

 ?? Bild: ISABEL BARK/ARKIV ?? STINA ISAKSSON.
Bild: ISABEL BARK/ARKIV STINA ISAKSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden