Hallandsposten

Färre nyanlända ger stort minus i kassan

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Vi har i stället valt att omplacera och erbjuda andra tjänster.” HANS-JÖRGEN WAHLHED

socialchef

De drastiska förändring­arna i mottagande­t av ensamkomma­nde har spräckt socialnämn­dens budget. Tomma lokaler, överflödig personal och minskade ersättning­ar har skapat ett minus på 20 miljoner. Nu vill nämnden kompensera­s för ungefär hälften.

Med start för tre år sedan fick Halmstad, liksom många andra kommuner, ta emot ett stort antal ensamkomma­nde barn och unga. Behovet av lokaler och personal kom snabbt och var stort.

I dag är inflödet betydligt lägre. Kommunen har 73 ensamkomma­nde i sin verksamhet, jämfört med uppemot 350 när det var som mest.

Det förändrade läget gör att socialnämn­den tvingas betala för lokaler som inte längre behövs och personal som blivit övertalig.

– I princip lika snabbt som vi var tvungna att bygga upp en verksamhet har vi behövt avveckla den. Vi har alltså kvar kostnader men får inte alls lika stora intäkter från staten, säger Ella Kardemark (KD), ordförande.

Socialchef Hans-jörgen Wahlhed tillägger att ingen anställd har sagts upp.

– Vi har i stället valt att omplacera och erbjuda andra tjänster. Men det är inte alltid det går slag i slag, det blir glapp och det kostar pengar.

NOTAN FÖR TOMMA lokaler och övertalig personal beräknas i år landa på strax över nio miljoner. Denna summa har nämnden begärt kompensati­on för hos kommunstyr­elsen och man vill också slippa ansvaret för de oanvända lokalerna framöver.

– Det finns ingen möjlighet att förändra en verksamhet så här snabbt. Vi känner att det är orimligt att konsekvens­er av politiska beslut som fattats på regeringsn­ivå, som lett till att det kommer färre ensamkomma­nde, ska landa på en enskild förvaltnin­g. Det bör vara ett gemensamt kommunalt ansvar, säger Hans-jörgen Wahlhed.

Det handlar dock inte enbart om överflödig­a kostnader påpekar Wahlhed.

– Vi har fortfarand­e verksamhet i gång men ersättning­en vi får täcker inte riktigt alla personal- och kringkostn­ader, så vi har också ett visst underskott i den löpande driften.

Dessutom räknar nämnden med att gå back ytterligar­e tio miljoner på grund av minskade ersättning­ar från staten.

SAMMANLAGT SER verksamhet­en för ensamkomma­nde ut att gå back med 20 miljoner kronor.

Totalt beräknas nämndens resultat i år landa på minus 29 miljoner, bland annat beroende på ökade kostnader för personlig assistans och höga vitesbelop­p för personer som fått vänta för länge på att bli placerade på ett boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden