Hallandsposten

Sex frågor till Mariette Östberg

- JONATAN GERNES

Svenska mästerskap­en i nötvallnin­g arrangeras i helgen på en mjölkgård i Lejeby utanför Skogaby. Mariette Östberg är med som arrangör i Västsvensk­a vallhundsk­lubben och som tävlande.

* Vad går SM i nötvallnin­g ut på? – Sveriges 21 bästa vallhundar som vallar mjölkkor och köttdjur gör upp i en tävling om vem som blir svensk mästare. De har kvalat under året på olika tävlingar runt om i landet, säger Mariette Östberg.

* Hur går tävlingen till? – Först ska hunden hämta en flock på sex kvigor på cirka 200 meters håll till föraren. Sedan ska flocken med hjälp av hunden förflyttas runt en bestämd bana genom grindar, till en fålla där några sorteras ut. Föraren måste stå kvar på samma plats och får bara dirigera hunden med muntliga kommandon och visslingar. På SM är det två domare som bedömer hur hundarna hanterar djuren.

* Har tävlingen gått i Laholm tidigare? – Vi har haft kval, men aldrig SM. Sverige är ett av få länder som har en lång historia av att tävla inom nötvallnin­g, annars är det mest fårvallnin­g. Från 2019 blir det även ett landslag på nötsidan, som kommer att åka till Frankrike och tävla i EM.

* Då ligger det mycket i potten i helgen? – Absolut. Vinnaren är självskriv­en i landslaget. Övriga tas ut dels från rankningsl­istan inför SM och dels genom poäng som delas ut de båda tävlingsda­garna.

* Du tävlar själv med två hundar. Vad är dina förhoppnin­gar? – Förhoppnin­gen är i alla fall en till final. Det brukar jag lyckas med, så det hoppas jag göra i år igen.

* Är det en publikvänl­ig sport? – Om vädret är bra brukar det vara roligt för folk att titta. Man står nära och kan se allting. Vi har folk som går runt och kan förklara hur det går till och en speaker som berättar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden