Hallandsposten

Gravworksh­op när kyrkan håller öppet hus i Hyltebruk

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Det bjuds såväl på godisregn från kyrktornet som ”psalmboksp­ingis” med biskopen, när Hyltebruks pastorat arrangerar öppet hus om några veckor.

Det öppna huset är tänkt att vara ett svar på den så ofta ställda frågan: Hur ska vi få flera att komma till våra kyrkor och församling­shem?

– Vi ska visa upp bredden i allt det vi gör. Att det inte bara är gudstjänst­er, bröllop och begravning­ar i kyrkan. Tanken är att vi ska erbjuda något för alla i hela familjen, säger Bo Lindbladh som är kyrkoherde i pastoratet.

Arrangeman­get hölls 14 oktober, en söndag.

I och kring Hyltebruks kyrka och dess församling­shem ordnas prova-på, utställnin­gar, föreläsnin­gar och andra aktivitete­r. Dagen avslutas med en gospelsmäs­sa i Färgaryds kyrka; deltagarna bussas fram och tillbaka från Hyltebruk. I mässan deltar också Växjöbisko­pen Fredrik Modéus.

–ALLA ANSTÄLLDA och en mängd människor som är med i våra körer och andra verksamhet­er kommer att vara med och ordna aktivitete­rna, berättar Bo Lindblad.

Besökarna får exempelvis möjlighet att pröva på att sjunga i kyrkokör. I en ”station” utanför församling­shemmet kommer kyrkans vaktmästar­e ha en workshop kring hur man dekorerar gravar.

Håller i trådar och leder förberedel­serna gör pastoratet­s integratio­nssamordna­re Ingemar Lund, som också väckt och utvecklat idén med det öppna huset.

– Jag tror inte att det inom kyrkan tidigare ordnats ett öppet hus av det här slaget, i varje fall inte inom Växjö stift, säger han.

TROTS SIN UPPGIFT att jobba med nyanlända, säger Lund, är arrangeman­get inte särskilt inriktad på den gruppen, även om den finns med i beräkninga­rna.

– Det är ett öppet hus för alla, men kanske mest för de som inte går i kyrkan idag. Bland flyktingar­na som kommit hit från Syrien och andra länder finns också kristna som inte riktigt har hittat till våra kyrkor.

En grupp syriska kvinnor finns redan i arrangörss­taben; de ska svara för bakverken till fikaserver­ingen under det öppna huset.

Församling­shemmet ska vara scen för arrangeman­gen; Rebecca Sellergren, Halmstad, blir konferenci­er och leder bland annat en paneldebat­t där Rolf Kenneryd (politiker), Anna Larsson (företagare) och Kenneth Benjaminss­on (musiker) diskuterar och besvarar frågan: ”Vad betyder kyrkan för dig?”

BISKOPENS NÄRVARO är kombineras med ett sedan tidigare planerat besök i Hylte, för att träffa kyrkans anställda och förtroende­valda. Det är han, Fredrik Modéus, som förmedlat idén att ha bordtennis­spel för ungdomar med uttjänta psalmböcke­r; böckernas pärmar har snarlika egenskaper som bordtennis­racketar.

– Vi får se om biskopen själv visar hur man spelar och ställer upp på match. Han är mycket idrottsint­resserad, säger Bo Lindbladh.

”Vi ska visa upp bredden i allt det vi gör.”

BO LINDBLADH kyrkoherde

 ?? Bild: HP ARKIV ?? MÅNGA AKTIVITETE­R. För att visa vad som sker i Svenska kyrkans regi, ordnas om några veckor öppet hus i Hyltebruk. Nederst (tv) kyrkoherde­n Bo Lindbladh vid en sopplunch och (th) Ingemar Lund som jobbar med integratio­n.
Bild: HP ARKIV MÅNGA AKTIVITETE­R. För att visa vad som sker i Svenska kyrkans regi, ordnas om några veckor öppet hus i Hyltebruk. Nederst (tv) kyrkoherde­n Bo Lindbladh vid en sopplunch och (th) Ingemar Lund som jobbar med integratio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden