Hallandsposten

Svårt få till en regering efter Löfven

- LARS LARSSON/TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och hans regering kan röstas bort inom ett dygn. En Alliansreg­ering kan få uppdraget att ta över. Men Liberalern­a kräver att en regering där de ingår redan före tillträdet ska ha säkrat stöd för sin första budget hos Socialdemo­kraterna. L accepterar inte stöd från SD.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n vill för dagen inte gå in på frågan om en Alliansreg­ering på förhand måste ha säkrat stöd över blockgräns­en.

Efter den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ingen, som den nye talmannen Andreas Norlèn har spikat till tidig förmiddag tisdag, börjar arbetet med att få till stånd en ny regering.

DET FINNS INGET som tyder på att Stefan Löfven får sitta kvar. Allianspar­tierna och Sverigedem­okraterna har sagt att de ska rösta bort honom och de har en betryggand­e majoritet för att göra det med sina sammanlagt 205 röster. Det behövs minst 175 för att rösta bort Löfven.

Vad som ska hända sedan är mer svårtippat. Andreas Norlén lär omgående få börja samtalen med partierna om vem som kan tänkas bilda en ny regering.

Allianspar­tierna anser att det självklara valet är att ge uppdraget till Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Sdledaren Jimmie Åkesson, som kan avgöra om Kristersso­n ens släpps fram, säger att SD:S förstahand­alternativ inte är en Alliansreg­ering, inte på något sätt.

– Det tycker jag att vi har varit mycket tydliga med både före och efter valet, säger Åkesson som flera gånger talat om att en regering med Moderatern­a och Kristdemok­raterna, med stöd eller medverkan från SD, är hans föredragna alternativ i det här läget.

Åkesson var efter det att riksdagen röstat bort Björn Söder (SD) från posten som andre vice talman dessutom hård i tongångarn­a mot Alliansen, även Moderatern­a.

Han säger att om M och Alliansen vill ha SD i opposition så ska de få det.

– Vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss något inflytande, säger Åkesson.

Både Liberalern­a och Centerpart­iet vill att en Alliansreg­ering som de ska ingå i först måste försäkra sig om, före tillträdet, att det finns stöd nog i riksdagen för den första budgetprop­ositionen. Och det måste komma från andra sidan blockgräns­en, inte från SD.

Kan en Alliansreg­ering tillträda utan garantier att få igenom sin budget?

– Nej, säger Jan Björklund.

Hur ska ni få sådana garantier?

– Det måste samtal utvisa. Men de samtalen kan på allvar komma i gång först när den nuvarande regeringen har avgått, när talmannen är vald och talmansrun­dorna har inletts, säger Björklund.

Både han och Centerleda­ren Annie Lööf säger att det krävs blockövers­kridande stöd för en Alliansreg­erings budget, de tänker inte stödja sig på Sverigedem­okraterna.

– De ideologisk­a motsättnin­garna är för stora, säger Björklund om varför Sdstöd inte är tänkbart. Annie Lööf säger: – Om en Alliansreg­ering ska tillträda i det här läget så krävs det stöd över blockgräns­en. Det var därför som Alliansens fyra partier för en och halv vecka sedan sade att vi söker stöd över blockgräns­en, för den ekonomiska politiken men också för reformer.

Vilka krav Norlén tänker ställa på den som får försöka få bilda en regering, till exempel krav på att ha tillräckli­gt stöd för att lotsa budgeten genom riksdagen, vill han inte gå in på.

– Det är en fråga jag kommer att fundera över, om det blir aktuellt att bilda ny regering. Men jag har inte tagit ställning till det ännu, säger Norlén.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden