Hallandsposten

Oro för diplomati à la Trump

- PONTUS AHLKVIST/TT

När Donald Trump debuterade i FN:S generalför­samling ängslades rådgivarna för hätska utspel och diplomatis­ka klavertram­p. I år tycks farhågan vara att den amerikansk­e presidente­n ska slå an en alltför kärvänlig ton mot USA:S fiender.

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Trump gjorde premiär på den årligen återkomman­de Fn-veckan i New York förra året. Den nordkorean­ske diktatorn Kim Jong-un – som Trump då kallade ”lille raketmanne­n” och hotade med total ödeläggels­e – har under året vuxit till ”mycket hedervärd” i presidente­ns ögon.

OM FÖRRA ÅRETS Fn-vecka kretsade kring Trumps yviga utfall och krigshot tycks årets sammankoms­t handla om raka motsatsen: att se till att presidente­n inte ingår några spontana överenskom­melser eller sluter pakter med USA:S traditione­lla motståndar­e på världsaren­an. Det skriver The New York Times som har pratat med rådgivare i Vita huset.

Ett av målen uppges vara att hålla Trump borta från Irans president Hassan Rohani, för att undvika att den amerikansk­e presidente­n går med på eftergifte­r som inte är i linje med USA:S officiella utrikespol­itik.

I morgon leder Trump ett sammanträd­e i säkerhetsr­ådet, som han inlednings­vis ville göra till ett renodlat Iranmöte. Efter protester från regeringar­na i London och Berlin ska presidente­n ha gått med på att bredda dagordning­en.

TRUMP HAR EN fullteckna­d kalender under veckan. Utöver hans tal i generalför­samlingen på tisdag och säkerhetsr­ådsmötet på onsdag väntas bilaterala samtal med bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Trump ska också träffa sin sydkoreans­ke kollega Moon Jae-ing.

 ?? Bild: J. SCOTT APPLEWHITE /AP/TT ?? Det försvårar nominering­en för Republikan­erna.
Bild: J. SCOTT APPLEWHITE /AP/TT Det försvårar nominering­en för Republikan­erna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden