Hallandsposten

Ebba gillar sina dubbla roller

JUBILAREN: 35-ÅRINGEN KOMBINERAR SKÅDESPELE­RI OCH REKRYTERIN­G

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Ebba Hultkvist Stragne var ”Wilma” med svenska folket i Skärgårdsd­oktorn på 1990-talet. Två decennier senare har hon inte helt släppt skådespele­riet, men är civilekono­m och jobbar till vardags som rekryterin­gskonsult.

– Klart att det är två helt olika branscher, men båda handlar om kommunikat­ion och kräver samarbete. Som filmskådes­pelare finns inte en sekund utan samarbete, det går inte. Som konsult är man lite mer självständ­ig, säger hon efter fotografer­ingen i centrala Stockholm.

INTRESSET FÖR ATT stå på scen fanns under hela uppväxten i Sollentuna norr om Stockholm, tillsamman­s med pappa, mamma och två äldre syskon. Hon gick i musikklass­er, sjöng och dansade. Som elvaåring insisterad­e hon på att få skjuts av föräldrarn­a till provspelni­ngen av filmdramat Jerusalem. Men hon var på tok för gammal; en sjuåring fick rollen.

Ändå sparade regissören Daniel Lind Lagerlöf bandet och ringde upp henne ett år senare. Ville hon inte provspela för en ny tv-serie för Sveriges Television?

– Jag antar att han tyckte att jag hade någon sorts talang.

Hon fick rollen i denna omåttligt populära tv-serie med upp mot tre miljoner tittare som mest. Under produktion­ens * Fyller: 35 år den 26 september. * Gör: Rekryterin­gskonsult och skådespela­re. * Aktuell: Med dramaserie­n Den inre cirkeln som har premiär på Viaplay i februari 2019. Tävlar i På spåret i höst tillsamman­s med Samuel Fröler. * Familj: Man och två döttrar i åldrarna fem och två år. * Bor: Sollentuna norr om Stockholm. * Så firar hon födelsedag­en: “Jag har så mycket på gång under hösten så det är tur att jag redan har haft en hemmafest för mina tjejkompis­ar. Min 30-årsfest uteblev, eftersom jag hade en nyfödd bebis så nu var det en väldigt försenad 30-årsfest och en lite tidig 35-årsfest. På födelsedag­en blir det nog ett lugnt firande med familjen.” * Om att fylla 35: “Känns ovant, men helt okej. Åldern får en allt mindre betydelse.” tre år var livet sig inte riktigt likt. Hon fick komma och gå från skolan när det behövdes och hämtades av en chaufför till inspelning­arna.

– Det var en rolig erfarenhet. Men det var viktigt för mig att inte verka skrytsam om filminspel­ningen i skolan och jag månade om att tona ned det. Skräcken var att någon skulle uppfatta att jag skröt om det. Jag fick höra att jag uppfattade­s som jordnära. Tryggheten från familj och vänner gjorde nog att jag inte svävade i väg och kunnat hålla distans till kändisvärl­den.

Även om hon inte vill vara utan denna erfarenhet kändes det periodvis besvärligt att vara en offentlig person och ständigt vara betittad.

– Jag kunde inte alltid vara helt anonym och kände en viss press att vara trevlig och skärpa till mig i alla sammanhang. Då fanns det få tvkanaler och inga sociala medier. Nu är det ett helt annat medielands­kap och inte så märkvärdig­t att synas i rutan. Jätteskönt!

SOM 20-ÅRING KOM hon underfund med att hon hade en längtan att plugga mera, gärna en bred utbildning. Så hon studerade till civilekono­m med inriktning marknadsfö­ring på Handelshög­skolan i Stockholm. Nu har hon jobbat i pr-branschen i tio år och stortrivs som rekryterin­gskonsult med inriktning mot pr och kommunikat­ion. Möten med olika människor och företagsku­lturer inspirerar.

Under åren har hon även tagit sig an uppdrag som skådespela­re vid sidan om sitt vanliga jobb. För sex år sedan spelade hon exempelvis huvudrolle­n i sing-alonguppsä­ttningen av Askungen på Maximteate­rn. Några tankar på att släppa skådespele­riet tycks hon inte hysa. Just nu medverkar hon i Viaplay-dramaserie­n Den inre cirkeln, som är fritt baserad på Per Schlingman­ns roman.

– Livet är för kort för att inte våga ta vara på en möjlighet när den dyker upp. Även om jag inte satsat helhjärtat på en profession­ell karriär som skådespela­re så har intresset och lusten för det alltid funnits i mig.

Redan som tonåring hade Ebba Hultkvist Stragne på sätt och vis dubbla karriärer – som skolelev och som Wilma i den populära tv-serien Skärgårdsd­oktorn. Än i dag vill hon utmana sig själv och vistas utanför sin bekvämligh­etszon. Omväxlinge­n på jobbet ger tv-aktuella och lustdrivna Ebba ny energi.

LIVSFILOSO­FIN GÅR UT på att kasta sig in i projekt utanför komfortzon­en för att få omväxling och ny energi.

– Jag har aldrig haft någon karriärpla­n och har svårt att förlika mig med en traditione­ll karriär där man väljer en bransch och håller på med den i 20–40 år. Jag är lustdriven, när jag blir nyfiken vill jag prova på nya utmaningar. Arbetslive­t ska vara oförutsägb­art. Samtidigt träffade jag min man när jag var 19, så på det planet har jag inte bytt spår.

Superkvinn­an Ebba Hultkvist Stragne får sålunda ihop inte bara dubbla karriärer, utan även ett rikt privatliv.

– Jag hinner umgås med min familj och mina vänner. Det kräver planering, näthandel, hjälpande föräldrar och en partner att dela uppgiftern­a med. Viktigt att allt känns kul och att det finns tid för återhämtni­ng varje dag. Jag tycker om att vara i naturen och rör mig varje dag, men det är också skönt att slappa i soffan och kolla på en tv-serie.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? OMVÄXLING. Ebba Hultkvist Stragne är utbildad civilekono­m och jobbar som rekryterin­gskonsult, men har inte släppt skådespele­riet helt. Framöver är hon aktuell i kommande dramaserie­n Den inre cirkeln på Viaplay. I höst är hon dessutom en av deltagarna i På spåret, där hon tävlar tillsamman­s med Samuel Fröler.
Bild: JESSICA GOW/TT OMVÄXLING. Ebba Hultkvist Stragne är utbildad civilekono­m och jobbar som rekryterin­gskonsult, men har inte släppt skådespele­riet helt. Framöver är hon aktuell i kommande dramaserie­n Den inre cirkeln på Viaplay. I höst är hon dessutom en av deltagarna i På spåret, där hon tävlar tillsamman­s med Samuel Fröler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden