Hallandsposten

Låt oss börja senare på morgonen

-

SÖMN. Forskarna har visat att sömn är viktigt. Men ändå så börjar vi tidigt på morgnarna för att gå till skolan. Och det tycker jag är fel. Under puberteten sker det en förskjutni­ng som gör att man får svårare att somna på kvällen. Men om vi kanske börjar senare på morgnarna så skulle fler elever orka med dagen.

OM MAN BÖRJAR senare på morgonen så kanske elever skulle komma sent till lektionen mer sällan. Eftersom vi skulle börja skolan senare på dagen skulle elever inte försova sig lika mycket. Elever kan också komma sent för att de inte hinner göra allt de ska på morgonen, som att göra sig i ordning och att äta frukost så att man orkar med dagen, eller inte hinner med bussen för man har för kort tid på sig.

Ungdomar behöver 8–10 timmars sömn. Och om då vissa elever lägger sig vid elvatiden så får de inte den sömn som de behöver och orkar inte med dagen. Så eleverna lyssnar inte på lärarna när de pratar på lektionern­a för att de är för trötta. Och nästa dag så kanske man inte fattar vad man hade för läxa eller vad man ska vara klar med till lektionen. Men om vi börjar senare på dagen så skulle vi orka vara med på lektionern­a. Och man skulle komma ihåg bättre vad man har till läxa till nästa dag. Men när man är trött så kan man inte komma ihåg sådana saker.

Och jag fattar att alla elever är trötta när de kommer hem från skolan. Jag kan hålla med om att det inte bara behöver bero på att man inte fick sömn som man är trött. Det kan bero på att man kanske hade idrott, en lång lektion och lite sådant. Men de flesta är trötta på grund av att de inte fick sömn.

ATT BÖRJA SKOLAN senare är inte bara bättre för eleverna. Det är också bättre för lärarna. Det är bra för lärarna för att det kan planera lektionen innan skoldagen börjar. I stället för att göra det när man är hemma på helgerna.

 ?? Bilder: TT/ARKIV ?? ORKEN TRYTER. Sovmorgon är bättre än att vara uppe med tuppen för skolelever, tycker insändarsk­ribenten.
Bilder: TT/ARKIV ORKEN TRYTER. Sovmorgon är bättre än att vara uppe med tuppen för skolelever, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden