Hallandsposten

Danskt team gör kortfilm i Knäred

LAHOLM: Regissören Rasmus Sandager tillbringa­de barndomens somrar i ett torp utanför Markaryd. Det inspirerad­e till ett filmmanus.

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Skogen, Kvarnen och Krokån bildar kulisser i en ny dansk kortfilm som spelas in i Knäred i veckan.

Där skogsvägen nästan krymper till en stig, i skogarna nordost om Knäred, ligger gården Råshult.

I veckan är den plats för filminspel­ningen ”River” en dansk kortfilm som har sitt ursprung i regissören Rasmus Sandagers barndomsso­mrar i ett torp utanför Markaryd.

Rasmus Sandager har skrivit manus till den cirka 15 minuter långa film som spelas in på flera platser runt Knäred.

– Den svenska naturen är väldigt vacker, men också vild. Det som händer i historien är skrivet utifrån miljön, säger han.

I filmen åker elvaåriga Christian på semester till Knäred med sin pappa Anders och lillebror Jonas. Jonas är son till Anders nya kärlek.

– Jonas tror att allt är frid och fröjd i hans nya familj, men Christian bär på en massa frustratio­n, säger Rasmus Sandager.

EN DAG GÖR Christian det han absolut inte får göra. Han går ner till ån – ensam.

Mer än så får vi inte veta förrän filmen är klar. Under veckan jobbar de tre skådespela­rna tillsamman­s med ett filmteam på cirka tio personer.

– Det är fantastisk­a miljöer här och många Knäredsbor har hjälpt

”Vi har fått fantastisk­t mycket hjälp från människor i bygden.” KAROLINE HALLENGREN

producent

oss massor med tips på miljöer och platser. Gården har vi fått låna av en dansk familj, och det ostörda läget och de gamla byggnadern­a passade oss perfekt, säger Karoline Hallengren som är producent och äger produktion­sbolaget Cherrystre­et Media IVS.

Alla inblandade känner varandra då de gått utbildning­ar på European film college tillsamman­s.

– VI HAR FÅTT bidrag från olika stiftelser i Danmark och även Region Halland för att kunna göra den här filmen. Alla vi som är här arbetar utan lön, men vi gör det för att kunna använda filmen som arbetsprov till olika specialutb­ildningar inom film, säger Karoline Hallengren.

Skådespela­ren Tommy Nordgren som spelar pappan i filmen, hoppas att kortfilmen kan vara början på en comeback för honom som skådespela­re.

– Jag fick flera roller redan i 20årsålder­n, bland annat medverkade jag i serien om Anna Pihl, som också gick på svensk TV. Men jag tröttnade, bytte bana och jobbade som försäkring­srådgivare, säger han och fortsätter:

– Efter tio år kom insikten om det ändå är skådespela­re jag vill vara. Jag har lagt undan pengar och utbildar mig i en massa saker för att kunna bredda mig som skådespela­re och få andra roller. Som ung spelade jag ofta översittar­typer, rollen som familjefar känns ny och rolig. Jag har till och med odlat skägg för rollen.

”RIVER” SKA VISAS på filmfestiv­aler och kanske även för den halländska publiken.

– Det gör vi gärna så småningom, om det finns en publik och ett intresse, säger Karoline Hallengren.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? TYSTNAD, TAGNING. Ett danskt filmteam har valt Knäred som inspelning­splats för en ny och egenproduc­erad kortfilm.
Bild: CARINA NILSSON TYSTNAD, TAGNING. Ett danskt filmteam har valt Knäred som inspelning­splats för en ny och egenproduc­erad kortfilm.
 ??  ?? TAGNING. Jesper Möller Nielsen och Benjamin Ahnström Sharifzade­h spelar de båda pojkarna som ska samsas i en ny familj. Inspelning­arna sker på flera platser runt Knäred.
TAGNING. Jesper Möller Nielsen och Benjamin Ahnström Sharifzade­h spelar de båda pojkarna som ska samsas i en ny familj. Inspelning­arna sker på flera platser runt Knäred.
 ?? Bild: CARINA NILSSON ??
Bild: CARINA NILSSON
 ??  ?? FAMILJEFAR. Tommy Nordfalk spelar pappan Anders. Efter tio års frivillig bortavaro från scenen hoppas han att ”River” ska bli avstamp för en ny skådespela­rkarriär.
FAMILJEFAR. Tommy Nordfalk spelar pappan Anders. Efter tio års frivillig bortavaro från scenen hoppas han att ”River” ska bli avstamp för en ny skådespela­rkarriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden