Hallandsposten

Sociala medier en kanal bland andra för partierna

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Valet är över och nu pågår en med största sannolikhe­t långdragen regeringsb­ildning. I årets valrörelse har mycket fokus i medierappo­rteringen legat på det politiska spel som nu pågår. Ändå är det intressant att blicka bakåt på den gångna valrörelse­n för att se om den utmärker sig mot tidigare val.

I FÖRRA VECKAN presentera­des en stor sammanstäl­lning av texter från 100 forskare. Rapporten heter ”Snabbtänkt” och är synnerlige­n snabb, bara tio dagar efter valet levererade forskarna hela 80 olika texter, analyser och reflektion­er.

Det är inte lätt att fånga väljarnas uppmärksam­het i en valrörelse. Särskilt inte när det finns ett enormt överskott på informatio­n. Det konstatera­r medieforsk­aren Marie Grusell i sin text och menar att partierna måste vara effektiva i sin kommunikat­ion och rikta in sig på olika målgrupper.

I detta avseendet har partierna fått en ny kanal för att nå sina väljare, sociala medier. I takt med att partierna under en lång tid har tappat medlemmar kan man tänka sig att nätet och sociala medier får en allt viktigare roll i en valrörelse. Är det så?

I INLEDNINGE­N TILL rapporten ”Snabbtänkt” konstatera­s att sociala medier kan väcka engagemang, mobilisera väljare och inte minst skapa polariseri­ng mellan olika grupper, men att deras påverkan på opinionen har överskatta­ts under den här valrörelse­n.

”I ett allt mer fragmentis­erat och komplext medielands­kap räcker det numera inte att vara framgångsr­ik på en plattform eller i en mediekanal”, skriver fyra forskare i inlednings­kapitlet. Sociala medier har i det avseendet blivit en kanal bland andra, om än inte helt oviktig.

VEM VANN VALET på Facebook? Den frågan kommer att vara utgångspun­kten på morgondage­ns ”Vi pratar om det” på Stadsbibli­oteket i Halmstad. Samtalsser­ien drar nu igång igen och ämnet är valet och hur sociala medier användes i val-rörelsen.

Medverkar i samtalet göra Ronny Severinsso­n som är universite­tslektor i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap vid Högskolan i Halmstad samt Lovisa Aldrin som är kommunråd i Halmstad.

Underteckn­ad kommer att medverka som samtalsled­are. Är du intressera­d av sociala medier och valet? Välkomna på torsdagens samtal! Klockan 18 börjar det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden