Hallandsposten

Nattis flera miljoner dyrare än beräknat

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Den nya förskolan som ska rymma ett nattis kommer att bli flera miljoner dyrare än beräknat.

I juni avsatte kommunstyr­elsen 47 miljoner kronor till bygget av en ny förskola på Engelbrekt­sgatan med plats för omkring 70 barn. Förskolan ska även ha 28 övernattni­ngsplatser och ersätta dagens nattis, Sömntutan, som läggs ner när den nya förskolan är färdig.

Nu står det klart att pengarna inte kommer att räcka.

– Vi gjorde förstudien väldigt tidigt och gick in med för låga siffror när vi uppskattad­e kostnaden. Bara det senaste året har priset på byggnation gått upp med tre, fyra procent. Sedan blev dygnet runt-verksamhet­en dyrare eftersom den var mer komplicera­d än vi först trott, med fler ljudväggar till exempel, förklarar Martin Zetterman, tillförord­nad projektche­f på fastighets­kontoret.

Han tillägger att det även blev dyrare än väntat att bryta huset, det vill säga bygga merparten i ett plan och en liten del i två plan.

Prognosen nu är att prislappen slutar på mellan 50 och 52 miljoner. Detta har lett till att fastighets­kontoret presentera­t två alternativ för nämnden – gå vidare med entreprena­den eller avbryta och göra ett ordentligt omtag.

Eftersom förskolan har fått bygglov och kommit långt i planeringe­n finns dock risken att det inte blir billigare att backa. Det som kan tillkomma är till exempel konsultoch tjänsteman­nakostnade­r och nya bygglovsko­stnader. Att backa skulle också kunna innebär att hela projektet blir försenat.

Målet är i nuläget att förskolan ska stå klar under 2020.

Ärendet ska upp i nämnden på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden