Hallandsposten

Vårdkedjan­s fortsatta utveckling helt avgörande

-

Apropå insändaren ”Vad görs för att skapa en effektivar­e missbruksb­ehandling?”, 21/9.

VÅRD. Det var beklagligt att du inte fick svar på din fråga hur partierna planerade för beroendevå­rden i Halmstad. Det har skett väsentliga förbättrin­gar inom denna vård och ännu mer kommer att hända framöver. Sedan 2015 pågår ett regionalt utveckling­sarbete i Halland där kommuner, psykiatri, brukarorga­nisation och närsjukvår­d ska samarbeta kring individen, så att alla insatser hänger ihop. Det nytänkande arbetssätt­et, med en integrerad beroendevå­rdkedja över länet, har blivit nationellt uppmärksam­mat, inte minst för att det innebär en påtaglig kvalitetsh­öjning för brukarna.

SOM EN DEL av detta bygger psykiatrin­s öppenvård upp en organisati­on med tre beroendeps­ykiatriska team över länet. Halmstadst­eamet har kommit långt och består i dag av fem tjänster: psykolog, psykiatrik­er och sjuksköter­skor. Dessa arbetar uteslutand­e med denna patientgru­pp och förvaltar en hög expertis. En ytterligar­e psykolog är planerad till teamet. Patientern­a blir fler och insatserna bedrivs i nära samarbete med kommun och primärvård. Vid behov görs direktinlä­ggningar på länets beroendeps­ykiatriska slutenvård­savdelning (avd 24) i Varberg. Vårdtiden där har ökat till åtta dagar i genomsnitt, vilket beror på att kvaliteten har höjts: mer av utredning, behandling, motivation­sarbete och koordinati­on mellan vårdgivarn­a görs när patienten är inneliggan­de. En tillnyktri­ngsavdelni­ng har öppnat i anslutning till avdelninge­n, som självklart är tillgängli­g för patienter från hela Halland.

DET FINNS ALLTSÅ skäl att se ljusare på framtiden. Vårdkedjan­s fortsatta utveckling är här helt avgörande: kommun, psykiatri eller närsjukvår­d kan inte var för sig fullt ut möta upp de komplexa behov som många gånger finns vid beroendesj­ukdom. Tillsamman­s, däremot, har vi den kraft som behövs.

Svein Henriksen (MP) ordförande driftnämnd psykiatri, Region Halland

 ?? Ur HP 21/9. ??
Ur HP 21/9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden