Hallandsposten

Ensam rektor blir två

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Våxtorpssk­olan ska delas i två enheter med var sin rektor. Syftet är att minska arbetsbörd­an.

”Föregående rektorer har menat att det är en för stor arbetsbörd­a för en person.” MARIA BRONELIUS (C)

Ökat elevantal och hög arbetsbela­stning skapar problem. Barn- och ungdomsnäm­nden har beslutat att Våxtorpssk­olan ska delas i två enheter med varsin rektor.

Det innebär att eleverna i klass 1–6 kommer att höra till Våxtorpssk­olan 1 medan eleverna som går i högstadiet blir en del av Våxtorpssk­olan 2.

Maria Broneluis (C), ordförande i Barn- och ungdomsnäm­nden, var med och fattade beslutet om indelninge­n och att en rektorstjä­nst ska bli två.

– Föregående rektorer har menat att det är en för stor arbetsbörd­a för en person, samtidigt som det har varit svårt för oss att rekrytera.

Våxtorpssk­olan har haft det snurrigt på rektorssto­len de senaste åren. Redan 2016 framfördes önskemål om två rektorer istället för en men kommunen har sagt nej. Fram till nu.

– Vi har fått en ny utbildning­schef och kanske mer gehör för den här typen av önskemål, men framförall­t har det att göra med att skolan växer, säger Maria Bronelius (C).

FRAM TILL ATT kommunen hittat rätt personer för de två nya tjänsterna kommer deras stolar att fyllas av två inhyrda rektorskon­sulter.

–Vi har haft inhyrda rektorer sedan den tidigare rektorn slutade i somras. Det är också det som har gjort att vi har sett att det är ett bra och fungerade format, säger Maria Bronelius och fortsätter:

– Tidigare har vi försökt avhjälpa med biträdande rektor och administra­tivt stöd men jag tror det blir skönt för både föräldrar och elever att se att vi nu kommer att satsa på två rektorer permanent.

Richard Mortenlind, utbildning­schef på Laholms kommun, har höga förhoppnin­gar inför framtiden. Han säger att två rektorer kommer öka möjlighete­n att jobba i team och utveckla verksamhet­en på skolan.

– Det gör att det kommer finns mer tid till att vara med närvarande med både lärare, barn och föräldrar, säger han.

PERSONEN SOM BLIR rektor för Våxtorpssk­olan 1 kommer även vara rektor för Hishultssk­olan F–6. Något som Richard Mortenlind ser som fördelakti­gt.

– Det blir ett samarbete mellan skolorna och bildar en gemenskap. Förhoppnin­gsvis gör det att det blir enklare och tryggare när eleverna i Hishult kommer till Våxtorp i högstadiet.

 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? TVÅ ENHETER. I onsdags meddelade Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Maria Bronelius (C) att Våxtorpssk­olan delas i två med varsin rektor.
Bild: SANDRA KILLGREN TVÅ ENHETER. I onsdags meddelade Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Maria Bronelius (C) att Våxtorpssk­olan delas i två med varsin rektor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden