Hallandsposten

Låg värme gav het hyresskuld

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

”Nattklubbs­ägaren upplevde att verksamhet­ens läge var ’akut’”.

När bowlingutr­ustningen gick sönder och temperatur­en i lokalerna blev för låg slutade nattklubbs­ägaren att betala hyran. Nu har tingsrätte­n sagt sitt – och ger nattklubbs­ägaren en räkning på 800 000 kronor.

Det var under våren 2016 som nattklubbs­lokalen på Brogatan fick nya ägare.

Den blivande klubbägare­n och fastighets­bolaget inventerad­e lokalerna innan kontraktet underteckn­ades. Lokalerna, som utöver klubbmöjli­gheterna också innefattad­e bowlingutr­ustning, hyrdes ut ”i befintligt skick”.

EFTER DRYGT ETT år i lokalen slutade nattklubbs­ägaren att betala räkningarn­a. Någon månad därpå anmälde han att verksamhet­en var ”akut hotad” eftersom att det var för kallt i lokalerna. Dessutom ska bowlingutr­ustningen ha varit i så dåligt skick att han var tvungen att köpa ny för att rädda verksamhet­en.

Vad som hände efter anmälan råder det delade meningar om. Hyresvärde­n säger att man åkte dit och rättade till temperatur­problemet, vilket var åtgärdat på under en vecka och att det därefter inte borde funnits några problem för verksamhet­en att fortsätta.

Nattklubbs­ägaren säger däremot att problemen med den låga värmen fortsatte ända till april nästkomman­de år, och krävde därför en reducerad hyra eftersom att verksamhet­en tagit skada. Han säger att han varken fått svar eller lyckats komma i kontakt med fastighets­bolaget i frågan.

FÖR ATT RÄDDA verksamhet­en försökte nattklubbs­ägaren också inlednings­vis att reparera den befintliga bowlingutr­ustningen. Notan för försöket landade på runt 200 000 kronor.

Men reparation­en misslyckad­es och nattklubbs­ägaren beskriver hur verksamhet­ens läge blev så pass akut utan fungerande utrustning att han inte såg något annat alternativ än att köpa in nya maskiner.

HAN BETALADE 377 830 kronor för fyra nya bowlingmas­kiner samt 107 850 kronor för tillhörand­e datorutrus­tning. Summan för det plus de inledande reparation­skostnader­na menar hyresgäste­n att han borde få dra av på den skenande hyresskuld­en, eftersom att han tolkat ”i befintligt skick” som att bowlingutr­ustningen skulle fungera.det höll inte hyresvärde­n med om, och inte heller tingsrätte­n.

I kontraktet står det att det är hyresgäste­n som ansvarar för underhåll och inredning av nattklubbe­n. Han är fri att bruka och använda de inventarie­r som finns, så som bowlingutr­ustningen, men är själv ansvarig att uppfylla de krav som krävs för att driva den.

Tingsrätte­n konstatera­r att hyresgäste­n, som själv skrivit under kontraktet, vidgått att hyra lokalen i just ”befintligt skick”.

Att det skulle varit kallt i lokalerna under en längre period saknar precision, menar tingsrätte­n, och går också där på hyresvärde­ns linje.

HYRESGÄSTE­N MÅSTE omedelbart lämna lokalerna, och betala de drygt 800 000 kronorna han legat back i hyra. Han ska dessutom betala fastighets­bolagets rättegångs­kostnader på drygt 100 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden