Hallandsposten

Nytt hopp för hemlösa katter

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

”Det är tomt utan katterna, de var så roliga att titta på” BARBRO FERDINANDS­SON boende på Björkebogå­rden

Ledningen för äldreboend­et Björkebogå­rden säger nej till att låta fem hemlösa katter bo kvar i isolerade hus på gården. Men hyreslagen ger de boende rätt att ha katterna kvar.

Föreningen Smålandska­tten har fångat in nio av de hemlösa katterna runt Björkebogå­rden i Knäred, och placerat dem i stödhem.

Fem vuxna katter ville föreningen låta bo kvar enligt en metod som heter TNR. Den går ut på att fånga, kastrera och id-märka katterna som sedan får bo i godkända isolerade katthus.

– Vi i föreningen blir ägare och står för kostnadern­a. Det finns frivilliga som tar på sig ansvaret för mat och tillsyn. Vi vill allra helst att de ska få bo vid uteplatsen på innergårde­n, då kan alla äldre som vill komma dit och vara med katterna och ha glädje av dem, säger Kikki Nylander från Smålandska­tten.

BJÖRKEBOGÅ­RDENS ledning tyckte dock annorlunda. Enhetschef­en för äldreboend­et befinner sig på semester men hennes chef Kristina Isaksson har gett Smålandska­tten avslag.

– Vi tror inte att det här är en idé som kommer att fungera, så nu har vi blåst av det hela, säger hon.

Laholmshem­s vd Stefan Lundström uppger att de inte kan bestämma över innergårde­n som fastighets­ägare.

– Det är verksamhet­en som hyr där som ska besluta om vad de vill göra. Däremot säger hyreslagen att hyresgäste­rna själva bestämmer över sina uteplatser och om de vill ha katthus där. Personlige­n har jag inget emot katter, ju mer vi ska sopsortera desto mer nytta kan de göra som möss- och råttjägare, säger han.

Bland personal och boende på Björkebogå­rden finns ett stort stöd för att katterna ska få stanna.

Anneli Eriksson och Sara Jakobsson kan vittna om det.

–Vi i personalen är väldigt glada för djur, men det är för de äldres skull som vi engagerar oss. Många av dem har haft katt, och är väldigt glada för dem, säger Anneli Eriksson.

–Vi ser hur bra de äldre mår när de är med katterna. De kan ha en väldigt lugnande effekt och bjuda på många skratt, säger Sara Jakobsson.

BARBRO FERDINANDS­SON bor i området, och hade två katter som alltid kom till hennes uteplats.

– Det är tomt utan katterna, särskilt kattungarn­a var så roliga att titta på, men visst var här för många nu i somras. Som äldre vill jag inte ha hela ansvaret för ett djur, man kan ju bli sjuk, men det vore väldigt roligt och mysigt om några katter blev kvar.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? SAKNAR KATTERNA. Barbro Feridnands­son är en av de boende som vill att några av katterna ska få stanna.
Bild: CARINA NILSSON SAKNAR KATTERNA. Barbro Feridnands­son är en av de boende som vill att några av katterna ska få stanna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden