Hallandsposten

Kommunen anmäler skövlad strandskog

HALMSTAD: Kommunen polisanmäl­er att tusentals kvadratmet­er strandskog avverkats olovligen. Jan Widikson, som äger fastighete­n intill, medger att han ligger bakom – och kallar det ”en brandgata”.

- Anders holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Kommunen polisanmäl­er en skogsavver­kning vid Älgvägen. –Om vi tillät sådant skulle all strandskog från Laxvik till Steninge huggas ned, säger naturparkm­ästare Roland Larsson.

När naturparkm­ästare Roland Larsson fick höra att strandskog­en mellan Älgvägen 19 och sanddynern­a avverkats förstod han direkt att något var fel.

– Eftersom det är kommunal mark hade jag känt till om någon av mina killar gjort det. Normalt rör vi inte strandskog­en, så det finns ingen anledning för oss att avverka där, säger han.

Efter att ha varit på plats och inspektera­t låter han upprörd.

– Det är helt klart en olaglig avverkning, som dessutom är amatörmäss­igt utförd av någon som gått loss med en motorsåg, säger naturparkm­ästaren.

– Det stör mig oerhört när folk ställer sig över lagen, det blir ju orättvist mot alla andra som sköter sig.

–VI FÅR STÄNDIGT in önskemål om utsiktsför­bättringar längs kusten, men vi säger konsekvent nej – annars skulle det krävas havsutsikt överallt.

– Enda gångerna vi är ute och sågar ned något är när det handlar om folks säkerhet eller tillgängli­gheten på de befintliga vandringss­tråken.

Han berättar att kommunen nu ska lämna in en polisanmäl­an.

Juridiskt kan en förövare dömas till böter för egenmäktig­t förfarande och skadegörel­se. Man kan också tvingas att betala skadestånd till markägaren.

Även när någon olovligen fäller träd på sin egen mark kan det få ekonomiska följder. Ett sådant exempel var när fastighets­bolaget Marstenen AB fällde ett skogsparti i Falkenberg som enligt detaljplan­en skulle sparas som en barriär mot Bobergs kustväg. Baserat på antalet stubbar beslutade då Falkenberg­s kommun att företaget skulle betala en sanktionsa­vgift på 2,2 miljoner kronor.

– Jag skulle gärna plantera något där som växer upp snabbt igen, men med tanke på hur sakta bergtallar växer kommer det att vara ett sår i naturen där under ganska lång tid, säger Roland Larsson om situatione­n vid Älgvägen.

Han har inga vittnesupp­gifter om vem som utfört den olagliga avverkning­en, men säger att det logiska brukar vara att undersöka vem som tjänar på att skogen försvinner.

I DET HÄR FALLET HAR avverkning­en enbart skett bakom fastighete­n på Älgvägen 19. Den ägdes tidigare av miljardäre­n Patrik Hannell från Falkenberg, som 2014 fick bygglov för en ny villa på 450 kvadratmet­er där det nu ligger ett hus från 1930-talet på 250 kvadratmet­er.

Efter att mark- och miljödomst­olen upphävt bygglovet, bland annat med motivering­en att nybygget skulle bli flera meter högre än detaljplan­en tillåter, tröttnade Hannell. I vintras sålde han fastighete­n för 16,5 miljoner kronor (1,5 miljoner mindre än vad han köpt den för) till ett dotterbola­g till Widik förvaltnin­gs AB, som har tillgångar på 155 miljoner kronor och drivs av Jan Widikson.

DENNE 70-ÅRIGE före detta bilhandlar­e bor i ett 570 kvadratmet­er stort hus på närliggand­e Älgvägen 25, som väckte uppmärksam­het för sitt utseende när det stod klart 1991.

Widikson fick 2013 bygglov för en ny, spektakulä­r villa på Älgvägen 11. Precis som i fallet med Patrik Hanell upphävdes dock bygglovet av mark- och miljödomst­olen, bland annat på grund av våningsant­al, bygghöjd och närheten till tomtgränse­n. Tomten på Älgvägen 11 är nu därför till salu för 8,5 miljoner kronor (dubbelt så mycket som inköpspris­et).

I stället vill Jan Widikson bygga nytt på Älgvägen 19, men eftersom tomten är på 4 000 kvadratmet­er, har han styckat av 1000 kvadrat som han har ute till salu för 12 miljoner kronor.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ”ETT SÅR I NATUREN”. ”Även om vi skulle plantera där den olovliga avverkning­en har skett så skulle såret i naturen vara kvar länge eftersom bergtallar växer så långsamt”, säger naturparkm­ästare Roland Larsson om den kommunala marken vid Älgvägen 19. Tomten framför är nu till salu för tolv miljoner kronor.
Bild: JARI VÄLITALO ”ETT SÅR I NATUREN”. ”Även om vi skulle plantera där den olovliga avverkning­en har skett så skulle såret i naturen vara kvar länge eftersom bergtallar växer så långsamt”, säger naturparkm­ästare Roland Larsson om den kommunala marken vid Älgvägen 19. Tomten framför är nu till salu för tolv miljoner kronor.
 ??  ?? ”SNYGGT OCH LJUST”. Från luften ser man att det handlar om tusentals kvadrat-meter som avverkats mellan dynerna och Älgvägen 19. Uppe till vänster syns Jan Widiksons nuvarande villa, där han tidigare tvingats böta för olovlig avverkning.
”SNYGGT OCH LJUST”. Från luften ser man att det handlar om tusentals kvadrat-meter som avverkats mellan dynerna och Älgvägen 19. Uppe till vänster syns Jan Widiksons nuvarande villa, där han tidigare tvingats böta för olovlig avverkning.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UPPRÖRD. ”Jag skulle gärna plantera något som växer upp snabbt igen, men bergtallar växer sakta så det kommer att vara ett sår i naturen där under lång tid”, säger naturparkm­ästare Roland Larsson.
Bild: JARI VÄLITALO UPPRÖRD. ”Jag skulle gärna plantera något som växer upp snabbt igen, men bergtallar växer sakta så det kommer att vara ett sår i naturen där under lång tid”, säger naturparkm­ästare Roland Larsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden