Hallandsposten

Poliser och kaffe ökar trygghet vid bussen

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Stök och bråk vid nattbussar­na bidrar till otrygghet i centrala Halmstad. Under fyra helger provar polisen, kommunen och Arriva om ökad närvaro gör det tryggare.

Kommunpoli­s Kenneth Mattsson är en av de engagerade i frågan. Han tror att en bidragande orsak till att busshållpl­atserna vid Karl XI:S väg upplevs som otrygga är att de stillaståe­nde bussarna hindrar insyn från andra sidan av gatan.

– Vi vill fokusera på hela området, tidigare har vi mest arbetet med nattklubba­rna. Vi har sett att det blir bråk och oro vid bussarna, säger Kenneth Mattsson.

Samarbetet är en direkt följd av polisens och kommunens arbete med att höja invånarnas upplevda trygghet i stadskärna­n.

– Arriva är en ytterligar­e en viktig samarbetsp­art i det brottsföre­byggande arbetet, där vi alla behöver bidra, berättar Therese Wallgren, trygghetss­trateg på Halmstads kommun.

Med start helgen 28–29 september kommer det att bli särskilt fokus på området.

Satsningen omfattar också helgerna 5–6 oktober, 26–27 oktober och 2–3 november.

Polisen kommer att finnas på plats vid krogarnas stängnings­tider och Arriva ska ha kundvärdar på plats vid bussarna, där de bjuder på kaffe och hjälper till att ordna biljetter till resenärern­a.

– Når vi en förändring får vi ta ställning till hur vi går vidare långsiktig­t. Men vi hoppas ju på att det blir en positiv utveckling, fortsätter Kenneth Mattsson.

Halmstads kommun och polisen arbetar sedan 2016 tillsamman­s med medborgarl­öften för att öka tryggheten inom prioritera­de områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden