Hallandsposten

Halmstad först med Vr-studio

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Som första kommun i Sverige har Halmstad investerat i en virtual reality-studio. Här kan byggprojek­t synas i sömmarna och felaktighe­ter rättas till innan spaden sätts i marken.

Kostnaden för investerin­gen ligger på 1,7 miljoner och själva Vr-studion finns i kommunens lokaler på Nymansgata­n. I studion kan man gå omkring i skolor, förskolor och andra byggnader som kommunen planerar för och se precis hur de kommer att se ut i verklighet­en.

–HÄR FINNS fyra bildskärma­r, tre på väggarna och en på golvet och man går alltså omkring i en virtuell prototyp av något som ännu inte är byggt, berättar fastighets­chef Patrick Kristensso­n.

TANKEN ÄR ATT alla inblandade, bland annat arkitekter, entreprenö­rer, verksamhet­sutövare och politiker, ska få uppleva bygget i verklig skala i ett tidigt skede.

– Det ger oss möjlighet att rätta till felaktighe­ter eller undvika att saker krockar. Vi kan också optimera ytan och se till att den används på bästa sätt, säger Patrick Kristensso­n som ser stora möjlighete­r till besparinga­r.

– Ett exempel är att vi kan se att det går att minska en stor byggnad med en meter, vilket är en besparing på kanske två, tre miljoner.

Tio personer kan vara inne i studion samtidigt, och alla får på sig glasögon som skapar en djupare bild. Men bara en person åt gången kan styra skärmarna och därmed välja hur man rör sig genom byggnaden. I nuläget kan man se Kärlekens skola och inom kort även andra etappen av Kattegattg­ymnasiet i studion, men målet är att tekniken ska finnas med i alla stora projekt.

”Man går alltså omkring i en virtuell prototyp” PATRICK KRISTENSSO­N Fastighets­chef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden