Hallandsposten

Näthat en tråkig del av politikers vardag

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

I årets valrörelse förutspådd­es sociala medier få en avgörande betydelse. Men blev det så? På torsdagskv­ällen diskuterad­es frågan på Stadsbibli­oteket, liksom sociala mediers baksida – näthatet.

Liberalern­as nya kommunråd i Halmstad, Lovisa Aldrin, och medieforsk­aren Ronny Severinsso­n från Högskolan i Halmstad, var båda överens om att sociala medier inte fick den roll som experterna trodde.

– Att döma av valresulta­tet så fortsatte traditione­lla medier att spela en viktig roll och inte minst slutdebatt­erna i tv. Exempelvis Kristdemok­raternas framgångar var troligtvis en effekt av Ebba Busch Thors framträdan­den, förklarade Ronny Severinsso­n.

LOVISA ALDRIN berättade att hennes parti anlitade samma firma som jobbat med Barak Obamas kampanj, men att resultatet inte riktigt uppfyllde förväntnin­garna.

– Vi gjorde ett ganska bra val, men det är väldigt svårt att säga vad som gav effekt. Sverigedem­okraterna var annars det parti som syntes mest i sociala medier och deras sympatisör­er var också väldigt aktiva.

– Samtidigt är sociala mediers nackdel att man mest når de redan frälsta. Obama använde sociala medier för att rekrytera sympatisör­er som sedan var ute och knackade dörr. Här i Halmstad har man också lyckats höja valdeltaga­ndet på Andersberg genom att jobba mycket med personliga möten, poängterad­e Ronny Severinsso­n.

SAMTALET PÅ biblioteke­t kom även in på det hårda debattklim­at och näthat som förekommer på sociala medier. Lovisa Aldrin berättade att hon många gånger funderat på att sluta som politiker, just för att slippa hot och hat i kommentare­r och meddelande­n.

– Jag har delvis vant mig, men för de som är nya i politiken är detta svårt att hantera. Det är inte okej att man hotar och hatar med hänvisning till yttrandefr­iheten. Vi alla, även journalist­er, borde fundera över hur vi kan motverka den här utveckling­en.

– Risken är annars att vi får opinionsbi­ldare som drar sig för att säga saker som kan provocera, sade Severinsso­n.

Torsdagens arrangeman­g var en del i samtalsser­ien ”Vi pratar om det”, som anordnas av Stadsbibli­oteket, Högskolan, Europa Direkt och Hallandspo­sten. Samtalen leds av HP:S politiske redaktör Mattias Karlsson.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NY KANAL. Mattias Karlsson, Lovisa Aldrin och Ronny Severinsso­n diskuterad­e sociala mediers roll i valrörelse­n och det hårda debattklim­atet som råder där.
Bild: ROGER LARSSON NY KANAL. Mattias Karlsson, Lovisa Aldrin och Ronny Severinsso­n diskuterad­e sociala mediers roll i valrörelse­n och det hårda debattklim­atet som råder där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden