Hallandsposten

Skön seger för AIK i Göteborg

- MICKE LARSSON/TT

AIK åkte till ett blåsigt västkusten och seglade förbi ännu ett hinder på vägen som är tänkt att leda till Sm-guld. Det blev seger med 2–0 mot storstadsr­ivalen IFK Göteborg. Sebastian Larsson spelade fram till båda målen.

Tack vare segern har AIK nu på nytt sex poängs försprång till tvåan Norrköping i den allsvenska tabellen, när sju omgångar återstår.

I Göteborgs mål stod på nytt 20-årige Tom Amos, som debuterade i derbyt mot Häcken. Förlusten med 1–4 mot Häcken var inte unge Amos fel.

AIK hade inte tagit poäng på bortaplan mot IFK Göteborg sedan 2–0-segern 2014, men den här kvällen var Solna-laget ändå favorittip­pat. ”Blåvitt” hade bara med sig två poäng från sina fyra senaste seriematch­er.

Göteborg hade återgått till att spela med en trebacksli­nje, i defensiven förstärkt med två yttermittf­ältare. Det hjälpte inte mycket mot AIK, som efter hand var överlägset i första halvlek.

Tarik Elyounouss­i stötte in 1–0 i 24:e minuten, när han rusade igenom Göteborgs mittförsva­r på ett exakt sätt och mötte ett lågt inlägg från Sebastian Larsson.

– Vi försöker vara tajta, men de kommer igenom stundtals, säger Blåvittbac­ken David Boo Wiklander till C More i halvtid.

– Vi måste smälla på betydligt mer för att ha en chans, tillägger han.

Göteborg fick ett större bollinneha­v efter paus. Men det kändes fortfarand­e som att AIK kontroller­ade matchen.

Och i 89:e minuten avgjorde Henok Goitom definitivt genom att nicka in en hörna från Sebastian Larsson.

?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? JUBEL. Tarik Elyounouss­i jublar efter sitt ledningsmå­l för AIK mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT JUBEL. Tarik Elyounouss­i jublar efter sitt ledningsmå­l för AIK mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.