Hallandsposten

Mer Melodifest­ival än Billboardl­istan

- JOHAN LINDQVIST

LISTPOP

BENJAMIN INGROSSO Identifica­tion masters (Ten)

Benjamin Ingrosso släpper skivan som ska definiera vilken artist han ska vara. Eller i alla fall den artist han vill bli. I en sekvens i förra veckans avsnitt av supersuccé­n Wahlgrens värld försökte Benjamin Ingrosso styra bort Pernilla Wahlgren från att komma och kolla när han uppträder på Allsång på Skansen. Jo, egentligen ville Benjamin ha sin mamma där, det är bara kändisen han vill slippa.

INGROSSO VET ATT med Pernilla Wahlgren på plats kommer både media och publiken fokusera på henne och inte på den musik han så gärna vill att vi ska höra. Den nya singel kommer att drunkna i en storm av selfies.

Det där säger en del om vad den här debutplatt­an betyder för Benjamin Ingrosso. Han har visserlige­n stått på scen sedan näsan nådde upp till medhörning­smonitorer­na och han triumferad­e i Melodifest­ivalen så sent som i vintras. Men det är inte förrän nu Benjamin Ingrosso släpper skivan som ska definiera vilken artist han ska vara. Eller i alla fall den artist han vill bli.

Och det är tydligt att han siktar långt bortom den horisont han kunde se från Skansen-scenen. Ingrosso har, liksom en ansenlig del av den svenska musikbrans­chen, haft klippkort på flyget mellan Stockholm och Los Angeles. Likt många andra vill han vara en del av det svenska musikundre­t och andas så mycket kalifornis­k framgångsl­uft som det bara är möjligt.

RESULTATET BLIR DEFFAD listpop med väntande inslag av neosoul, elektronik­a och försiktig housepop. Vi har hört den på många andra ställen.

Benjamin Ingrosso pratar mycket om att han vill göra personlig musik och sätta avtryck. Förstås. Samtidigt är svårt att som blågul juniorspel­are göra något som har både djup och spets - samtidigt som det förväntas passa in i ett hyperkomme­rsiellt sammanhang.

Det finns ändå en popkänsla, modell skönt bubblig sockerdric­ka, i I Wouldn’t know. I’ll be fine somehow har ett lätt anslag i kombinatio­n med en balanserat blå känsla. Housiga All I see is you funkar på vilken takbar som helst, Spotlights har en avslappnad lekfullhet och visst är det klädsamt kaxigt att lägga Mello-vinnaren Dance you off långt bak på plattan.

EN MARKERING SOM låter sig tolkas som ännu ett besked om att Benjamin Ingrosso eftersträv­ar utveckling och framåtröre­lse. Större mod, tydligare och skarpare låtar samt att han övervinner valpighete­n utan att för den sakens skull tappa sin vokala charm är vad som krävs för att han ska ta nästa steg.

Än så länge har Benjamin Ingrosso fortfarand­e närmare till Melodifest­ivalen än till Billboardl­istan.

 ?? Bild: KARL ANTON BJORKMAN ?? STÖRRE MOD. Tydligare och skarpare låtar och att han övervinner valpighete­n, är enligt GP:S Johan Lindqvist vad som krävs för Benjamin Ingrossos nästa steg.
Bild: KARL ANTON BJORKMAN STÖRRE MOD. Tydligare och skarpare låtar och att han övervinner valpighete­n, är enligt GP:S Johan Lindqvist vad som krävs för Benjamin Ingrossos nästa steg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden