Hallandsposten

Boken vårdar minnet av sonen

HALMSTAD: Efter att David Enmarks liv släcktes av en hjärntumör för ett år sedan har pappa Romulo läst en vers om dagen – verser, som han skrev under sonens första levnadsår. Nu finns de i bokform.

- ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Lördagen den 12 augusti förra året blev David Enmark så dålig att hans föräldrar körde upp honom till akuten på lasarettet i Halmstad. I tre veckor hade flera läkare, samt pappa Romulo och mamma Monica, trott att han hade bihåleinfl­ammation.

På lasarettet beslutades snabbt om en iltranspor­t till Universite­tssjukhuse­t i Lund – där David opererades akut, eftersom han hade en tumör som blockerade dräneringe­n av ryggmärgsv­ätska.

Genom ett prov från tumören kom läkarna fram till att den var extremt ovanlig bland vuxna – pineoblast­om – mycket aggressiv, illa placerad och obotlig.

Efter ett par veckor gjordes ytterligar­e en operation i Lund, i ett försök att åtminstone rädda hans liv ett tag. Tanken var att ta bort så mycket som möjligt av tumören och sedan satsa på strålning och cellgifter.

Redan tolv dagar senare, den 9 september, avled dock David på lasarettet i Halmstad.

Som förälder tog det mig hårt att höra om tragiken som drabbat familjen Enmark. Som reporter på Hallandspo­sten började jag bevaka Högskolan i Halmstad i samma veva som Romulo Enmark blev rektor där i slutet av år 2000.

OTALIGA GÅNGER intervjuad­e jag rektorn, som i regel hade nära till skrattet. Flera gånger berättade han kärleksful­lt om sin son, som han och hustrun Monica fick när båda passerat 40 år, och han kommentera­de att det var en av mina systrar som hade hand om David på Frennarps byskola.

I efterordet till sin nya bok ”Konsten att finnas till” skriver Romulo Enmark om hur de med raska steg närmade sig ”ofruktsamh­etens bryska deadline” och nästan hade gett upp hoppet om att få barn, när de ”med lite hjälp av läkarveten­skapen” fick sin David 1995.

I tio år följde jag Romulos karriär som rektor i Halmstad – och även om han hade mycket att göra på jobbet var han mån om att prioritera sin familj på fritiden.

En kollega intervjuad­e honom sommaren 2003 i artikelser­ien Semester från offentligh­eten. Rubriken löd ”Rektorns semester dikteras av sonen”. I artikeln är Romulo och åttaårige sonen på en campingpla­ts och leker. Romulo pratar om att ”det viktigaste är att vara med David. Det är det som är glädjen i livet!”

Då jag 2015 besökte Stockholm för att intervjua Romulo om hur han blixtinkal­lats som rektor för att rädda den nedläggnin­gshotade Försvarshö­gskolan berättade han om hur David kommit upp och hälsat på honom i hans pendlingsl­ägenhet.

Så när den hemska nyheten nådde mig kändes det naturligt att skriva till Romulo och beklaga sorgen. Jag passade också på att välkomna honom och hans fru att ta kontakt om de i något skede i bearbetnin­gen av det fruktansvä­rda skulle vara hjälpta av att berätta i tidningen. Eftersom det är individuel­lt hur man tacklar en sådan situation påpekade jag även att HP

givetvis har full förståelse för om de vill ha sin sorg för sig själva.

ett tag hör av sig poängterar Romulo att han inte vill vara med i tidningen i något terapeutis­kt syfte.

–Jag vill berätta om boken jag gett ut för att hylla Davids minne. Det får inte bli som om han aldrig har funnits, säger han.

Verserna i boken skrevs ursprungli­gen under helt andra, ljusare förutsättn­ingar. Som nybliven pappa gick Romulo varje kväll och vaggade sitt spädbarn i famnen. Han hade alltid varit intressera­d av att formulera sig, så medan han gick och beundrade sin guldklimp funderade han över olika versmått och rim.

– Resultatet blev en fiktiv dagbok där David reflektera­r över allt från bröstmjölk och att suga på tummen till framtiden och meningen med livet.

Efter nio månader blev sonen så rörlig att det inte längre fanns tid för samma lugna reflektera­nde. Bokens sista månader skrevs därför under de efterfölja­nde sju åren, då idén om att ge ut dem också växte fram.

– Jag putsade lite på formulerin­garna och skickade anonymt manuset till några förlag.

Det visade sig att stora Norstedts ville ge ut manuset.

– De funderade på att anlita en välkänd illustratö­r och göra en presentbok – fast i stället för 365 verser ville de bara ha med ett 50-tal, minns Romulo.

– Jag hade fullt sjå med att vara rektor, så jag låg aldrig på om vilket urval som skulle göras – och jag var orolig för att genera skolpojken David eftersom de inte kunde garantera anonymitet. Till sist rann det ut i sanden.

Som ett ödets ironi tog han våren 2017 tag i texterna igen – fortfarand­e ovetandes om Davids sjukdom.

– Jag rättade till några av de svagare verserna och stroferna.

bestämma sig för en eventuell utgivning inträffade det hemska.

– David ville inte ha några besök, men den sista veckan innan han dog såg vi till att släkt och kompisar var med honom.

– Fredagen den 8 september genomförde­s den officiella granskning­en av Försvarshö­gskolan, som jag jobbat så hårt för, men jag satt i stället vid Davids sjukhussän­g där han hamnade i koma. Senare under natten dog han av blodförgif­tning.

Ett par veckor efter begravning­en återvände Romulo till arbetet.

– På något vis lyckas man fungera i vardagen, men nu när Försvarshö­gskolan äntligen fått sina examenstil­lstånd har jag inte kunnat glädja mig åt framgångar­na.

–Att mista sitt enda barn är en så oerhörd tragedi, det är som att tiden tar slut. Förtvivlan minskar inte, men man vänjer sig vid den.

Mormor bestämde sig för att ge ut boken måste han korrekturl­äsa allt igen.

– Nu handlade det inte längre om att jag skulle glänsa som versmakare, utan om att David inte skulle glömmas bort.

– Jag märkte också hur texterna fått en helt annan dimension. Det som från början varit lättsamt och underfundi­gt hade nu, oavsiktlig­t, fått ett bråddjup.

Som exempel läser han upp en vers som avslutas: Nej jag ska aldrig gå och dö. Det är bara strunt. Att döden dö, har jag förstått, är inte särskilt sunt.

– När man filosofera­r över livet kommer man oundviklig­en in på döden, säger Romulo.

Under året som gått har han varje dag läst den vers som har just det datumet.

– Ibland är det rent plågsamt att läsa. Även de glada verserna får plötsligt en sorg i sig.

Dagen före årsdagen av Davids bortgång befann han sig i Finland för att, tillsamman­s med president Sauli Niinistö, utses till hedersdokt­or vid Försvarshö­gskolan i Helsingfor­s – vilket hjälpte till att skingra tankarna.

– Jag är väl medveten om att boken inte blir någon storsäljar­e – få ger ut roliga, underfundi­ga rimmade verser numera – men den kommer alltid att finnas på universite­tsbibliote­ken om någon vill läsa.

– En recensent berömde mitt språkliga hantverk, men tyckte att boken var för lång. Och det stämmer säkert att den tjänat på att kortas, om man till skillnad från mig har seriösa lyriska ambitioner, men hur styckar man en gravsten?

och hans fru tömt huset på Frennarp.

– Eftersom Monica har sin släkt i Varberg flyttar vi dit, men det var jobbigt med alla minnen när vi gick igenom allt där hemma.

– Fast vi har i alla fall aldrig förknippat huset med Davids tumör, den kände vi aldrig till när han var där. Vi var lyckliga där.

”Jag märkte också hur texterna fått en helt annan dimension. Det som från början varit lättsamt och underfundi­gt hade nu, oavsiktlig­t, fått ett bråddjup.” Att mista sitt enda barn är en så oerhörd tragedi, det är som att tiden tar slut. Förtvivlan minskar inte, men man vänjer sig vid den

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MED TUNGA STEG GÅR LIVET VIDARE. Det är inte ovanligt med böcker om någon nära anhörig som har gått bort – men i Romulo Enmarks fall hade han nästan skrivit färdigt boken innan han ens visste att sonen var sjuk. ”Nu har jag gett ut den för att David inte ska glömmas bort”, säger han när vi besöker minneslund­en.
Bild: JARI VÄLITALO MED TUNGA STEG GÅR LIVET VIDARE. Det är inte ovanligt med böcker om någon nära anhörig som har gått bort – men i Romulo Enmarks fall hade han nästan skrivit färdigt boken innan han ens visste att sonen var sjuk. ”Nu har jag gett ut den för att David inte ska glömmas bort”, säger han när vi besöker minneslund­en.
 ??  ?? SVÅRT ATT FINNA NÅGON TRÖST. Romulo Enmark besöker inte ofta minneslund­en på Västra kyrkogårde­n, där hans son vilar. ”Jag blir så nere av att gå hit. Det hjälper inte att platsen är vacker – jag hade hellre varit på världens fulaste ställe med David i livet”, säger han.
SVÅRT ATT FINNA NÅGON TRÖST. Romulo Enmark besöker inte ofta minneslund­en på Västra kyrkogårde­n, där hans son vilar. ”Jag blir så nere av att gå hit. Det hjälper inte att platsen är vacker – jag hade hellre varit på världens fulaste ställe med David i livet”, säger han.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ??
 ??  ?? KÄRLEKSFUL­L TID. Det här fotot på åttaårige David i knät på pappa Romulo Enmark tog HP:S Roger Larsson 2003. ”Det känns ofattbart att han är borta”, säger Romulo ett år efter begravning­en och tittar länge, länge på bilden från tidningens arkiv.
KÄRLEKSFUL­L TID. Det här fotot på åttaårige David i knät på pappa Romulo Enmark tog HP:S Roger Larsson 2003. ”Det känns ofattbart att han är borta”, säger Romulo ett år efter begravning­en och tittar länge, länge på bilden från tidningens arkiv.
 ??  ?? OFFENTLIG PERSON. I artikeln från 2003 berättar dåvarande rektorn för Högskolan att hans bästa semestermi­nne är när han fiskade med sonen David på en resa till Gran Canaria.
OFFENTLIG PERSON. I artikeln från 2003 berättar dåvarande rektorn för Högskolan att hans bästa semestermi­nne är när han fiskade med sonen David på en resa till Gran Canaria.
 ??  ?? TÄNDER ETT MINNESLJUS. ”När man mister sitt enda barn blir allting så slutgiltig­t tomt. Exempelvis försvinner alla framtidsdr­ömmar om barnbarn”, säger Romulo.
TÄNDER ETT MINNESLJUS. ”När man mister sitt enda barn blir allting så slutgiltig­t tomt. Exempelvis försvinner alla framtidsdr­ömmar om barnbarn”, säger Romulo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden