Hallandsposten

Konsten på Campus Laholm har spikats

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

”Vi har försökt hitta verk som är platsspeci­fika och passar till rummen” Thérèse Ehrenborg,

kultursekr­eterare

Efter över ett års arbete står det äntligen klart vilka konstverk som kommer att smycka väggarna på Campus Laholm.

Vid ny- och ombyggnati­onen av Campus i Laholm har 405 000 kronor av byggkostna­den avsatts till offentlig utsmycknin­g. Nu står det klart vilka konstverk pengarna ska spenderas på.

I korridoren till matsalen utanför skoladmini­strationen kommer verken ”Unstill-life” och ”Jerusalem” av konstnären Jonas Liveröd att pryda väggarna. Gestaltnin­gen har upphandlat­s i samarbete med Teckningsm­useet till en kostnad av 50 000 kronor.

– Vi ville ha konstverk som går att uppskatta på nära håll och det gör Jonas Liveröds verk som är väldigt detaljerad­e och det är väldigt mycket att se, säger Thérèse Ehrenborg, kultursekr­eterare på Laholms kommun.

VIDARE TILL ETT uppehållsr­um för gymnasiets praktiska linjer. Där kommer verken ”Gul salong”, ”Grön salong”, ”Lila salong II” och ”Blå salong” av konstnären Henrik Stenberg att hänga. Verken kostar 48 000 kronor.

– Bilderna samlar historiska personer, levande idoler, politiker men också okända personer som är bekanta till konstnären. Tanken är att konstverke­t ska skapa en dialog genom att det finns någonting att lista ut eller tycka till om, säger Thérèse Ehrenborg.

Syftet med utsmycknin­gen av skolan är att det ska bidra till en attraktiv och kreativ miljö som stimulerar fantasi och nyfikenhet. Den ska också vara rogivande och ge möjlighet till reflektion.

FÖRUTOM OVAN nämnda konstverk har kommunen även tecknat avtal om rätten att kopiera ett exemplar av det fotografis­ka konstproje­ktet ”Vill du gifta dej med mej?” av konstnären Eva Märta Granqvist. Verken kommer hängas i korridoren från huvudentré­n till matsalen till en kostnad av 10 000 kronor.

– Syftet med det här konstproje­ktet är att skolan ska kunna ha det som underlag i en diskussion om allas rätt till kärlek och lika värde.

Pengarna kommer inte att ta slut i och med inköpen av uppräknade konstverk. Thérèse Ehrenborg berättar att fler kommer köpas när det står klart hur mycket av de 405 000 kronorna som finns kvar efter bland annat monterings­kostnadern­a. Konsten hängs upp i november när eleverna är på lov.

– Vi har försökt hitta verk som är platsspeci­fika och passar till rummen vi har valt ut. Vi har inte ekonomi att sätta konst överallt i skolan men har försökt hitta platser där mycket folk strömmar igenom.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/JONATAN GERNES/ARKIV ?? UTVALD TRIO. Verk av konstnärer­na Henrik Stenberg, Eva Märta Granqvist och Jonas Liveröd ska hängas på väggarna på Campus Laholm.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/JONATAN GERNES/ARKIV UTVALD TRIO. Verk av konstnärer­na Henrik Stenberg, Eva Märta Granqvist och Jonas Liveröd ska hängas på väggarna på Campus Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden