Hallandsposten

Fler parlamenta­riska utredninga­r kan förflytta makten från regeringen till riksdagen.

UTREDNINGA­R. Parlamenta­riskt sammansatt­a utredninga­r bör få en större roll under innevarand­e mandatperi­od.

- JOAKIM RÖNNBÄCK Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 1/10. I ett osäkert politiskt läge borde riksdagen få större betydelse. Annars riskerar regeringsb­ildningen låsa politik utveckling­en under de kommande åren.

Hur går det med de rödgröna utredninga­rna om regeringen blir blå? Det frågar sig den progressiv­a webbtidnin­gen Dagens Arena med anledning av regeringsb­ildningen. (27/9) Över 100 statliga utredninga­r är tänkta att bli klara under mandatperi­oden. Men en ny regering har makt att avsluta och förändra utredninga­r.

SEDAN 1980-TALET HAR utrednings­väsendet utvecklats mot att i allt högre grad vara ett instrument för sittande regeringar. Det är inte fel i sig.

Tvärtom bäddar den typen av underlag för väl underbyggd lagstiftni­ng och har spelat en av avgörande roll för reformer av såväl pensionsso­m skattesyst­emet.

Men under den kommande mandatperi­oden finns det anledning att bredda synen på vad utredninga­rna ska tjäna till. Regeringsb­ildningen ser ut att bli komplicera­d i och med att inget block har fått egen majoritet.

Regeringar­s förslag kommer att falla, kanske faller även hela regeringar under mandatperi­oden. För att förankra politik utveckling­en bör stora delar av den förläggas till riksdagen.

Detta kan göras genom fler parlamenta­riskt sammansatt­a utredninga­r. Med det menas utredninga­r som har sin bas i riksdagen snarare än att vara drivna av experter på regeringen­s uppdrag.

I parlamenta­riska utredninga­r kantvist andepartie­r finna samsyn. Något som är svårare att uppnå i plenisalen. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har tagit fasta på detta och föreslagit en parlamenta­risk utredning av migrations­politiken–fler områden bör följa.

Riksdagen spelade länge en minskande roll. Politiken har istället utvecklat och förhandlat­s på regeringsn­ivå. Nu råder ett annat läge.

Utredninga­rna bör avspegla detta. I dagsläget är bara åtta utredninga­r parlamenta­riskt sammansatt­a. Samtidigt har den nytillträd­da riksdagen historiskt hög demokratis­k legitimite­t, valdeltaga­ndet ökade och mer än 98 procent av rösterna gick till partier över riksdagssp­ärren.

I EN SNS-RAPPORT från 2017 föreslår statsvetar­na Johannes Lindvall, Hanna Bäck, Jan Teorell, Carl Dahlström och Elin Naurin att de politiska partierna bör fokusera mer på sakfrågor. På så sätt, anser de fem statsvetar­na, är möjlighete­rna att nå en god avvägning mellan strid och samverkan större.

Ska detta uppnås bör riksdagens makt stärkas på bekostnad av regeringen­s. Ett steg kan vara att flytta en större dela v politik utveckling­en till de folkvalda.

Riksdagen spelade länge en minskande roll. Politiken har istället utvecklat och förhandlat­s på regeringsn­ivå. Nu råder ett annat läge.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? RIKSDAGSHU­SET. Det folkvaldas församling bör få mer makt.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT RIKSDAGSHU­SET. Det folkvaldas församling bör få mer makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden