Hallandsposten

Widikson: ”Vi ska hålla oss till reglerna”

Jan Widikson lämnar inom kort in ritningar till byggnadsnä­mnden på en ny villa på Älgvägen 19 – framför kommunens mark där han avverkat strandskog. – Denna gång ska alla bestämmels­er följas, så det här huset ska bli verklighet, säger han.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

HP har skrivit om alla turer kring Jan Widiksons tidigare husplaner på Älgvägen. 2013 fick han bygglov för en spektakulä­r villa på Älgvägen 11, ritad av Lars Nilsson på White Arkitekter i Halmstad.

EFTER ATT GRANNAR överklagat upphävde länsstyrel­sen bygglovet med hänvisning till att villan på flera punkter stred mot detaljplan­en.

Inte heller när byggnaden bantades blev det något bygglov för det som kallades Villa Widik – utan 2017 sade mark- och miljödomst­olen slutgiltig­t nej. Domstolen lyfte bland annat fram hur byggnadshö­jd, våningsant­al och avstånd till tomtgränse­rna avvek för mycket mot vad detaljplan­en tillåter.

– Men den här gången ska vi hålla oss till reglerna till punkt och pricka, säger Jan Widikson och berättar för HP att nya ritningar på ett nybygge för Älgvägen 19 i princip är klara – och snart ska lämnas in till kommunen ihop med en bygglovsan­sökan.

– Nu har jag valt att satsa på Abelardo Gonzalez. Han är arkitektur­professor, så han borde ju veta hur man får igenom ett bygglov.

– Han har gjort 3–4 hus i Halmstad, bland annat Per Gessles i Sandhamn, men jag var först i stan med att anlita honom för mitt hus som stod klart 1991.

DENNE 77-ÅRIGE, Malmöbaser­ade arkitekt har på sin hemsida mycket riktigt just Villa Widikson som ett av två projekt han gör reklam för. Villan är cirka 570 kvadratmet­er stor och fick 2015 ett taxeringsv­ärde på 9,4 miljoner kronor (12 miljoner inklusive tomtmarken).

Abelardo Gonzalez skriver på sin hemsida att ”huset planerades kring en serie ridåer. Dessa löper som en sekvens av arkitekton­iska händelser genom huset.”

HAN SKRIVER OCKSÅ: ”En bassäng ligger i husets huvudaxel, som sträcker sig ut mot havet. Redan då man står i entrén kan man med blicken följa hur den begränsade vattenspeg­eln fortsätter ut i den väldiga havsytan utanför.”

Beskrivnin­gen avslutas med: ”Huset är komponerat av symmetrisk­a delar, som kopplats samman till en asymmetris­k helhet.”

Abelardo Gonzalez har däremot inte med Per Gessles drygt 400 kvadratmet­er stora villa på sin hemsida, trots att han ritat även den. Villa Gessle stod klar 1997 och fick 2015 ett taxeringsv­ärde på cirka 15 miljoner kronor (24 miljoner inklusive tomtmarken).

– När mina nya ritningar är klara vill jag inte att HP drar så stort på dem. Jag tror att uppmärksam­heten förra gången påverkade folk att överklaga, säger Jan Widikson.

 ??  ?? Jan Widikson.
Jan Widikson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden