Hallandsposten

Landets bästa vallhundar tävlade

LAHOLM: 21 vallhundar och deras förare gjorde upp om Sm-medaljerna i vallning av nötdjur i Lejeby. En lokal deltagare knep silvret.

- JONATAN GERNES

I helgen tävlade landets 21 bästa vallhundar och deras förare om medaljerna på SM i Lejeby i att valla kor. Silvret stannade på gården.

SM i nötvallnin­g beskrivs som en tävling i god och effektiv djurhanter­ing. Tanken är att efterlikna det arbete som vallhundar till vardags utför i lantbruket.

– Vissa går på korgen, vi åker på tävlingar, säger Viktoria Fornander, fårfarmare och hunduppföd­are från Sörmland.

– Vi avlar border collie just på vallning. I deras natur finns att de vill driva flocken till oss. När man jobbar med hunden får man ett väldigt bra samarbete. Att åka på tävling är bara grädde på moset, säger hon.

Viktoria och hennes hund Aramis, tio år, tog sig som ett av sju ekipage till final på söndagen. Men där var hon inte helt nöjd.

– Då ska man inte ha gjort några misstag. Vi gjorde några stycken.

TÄVLINGEN GÅR UT på att hunden ska flytta kvigor enligt ett bestämt mönster genom portar på en bana. I finalen ska två flockar med sex djur hämtas, föras in i en fålla, sorteras ut och ledas in en transport.

Föraren styr sin hund med visslingar och rop. Maxtiden är 30 minuter och varje delmoment bedöms av två domare.

– Vi tittar på att djuren är samlade, går rakt, i jämt tempo och den rakaste vägen, säger domaren Karl-erik Tibblin som sysslat med vallning i 38 år.

”Vissa går på korgen, vi åker på tävlingar.”

VIKTORIA FORNANDER

Mästerskap­et arrangerad­es av Västsvensk­a vallhundsk­lubben på en mjölkgård i Lejeby utanför Laholm.

– För hundar och kvigor är vädret alldeles utmärkt. De måste ju jobba. Men för människor kunde det blåsa lite mindre och vara några grader varmare, säger Mariette Östberg som dubblerade som värd och en av de tävlande.

Fjolårsseg­raren Ulf Carlsson från Knutby försvarade sitt guld och är därmed garanterad en plats på EM i Frankrike nästa år. Silver tog Mariette Östberg, vars hund Ezzi blev årets bästa allroundhu­nd. Bronset knep Viktoria Fornander.

LENA TINGSTRÖM FÖLJDE finalen med hunden Bizzy i knäet. De har tävlat i fyra år, men räckte inte hela vägen den här gången.

– Jag driver en mjölkgård med 140 kor i lösdrift och min hund är i första hand en arbetskamr­at. Det här är bara lite roligt. Att tävla är dessutom bra för då tränar man mer, säger Lena Tingström.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? MÄSTERSKAP. Catarina Aggerstam och hennes hund Zik Zak styr kvigorna mot fållan under Sm-tävlingarn­a i helgen.
Bild: JONATAN GERNES MÄSTERSKAP. Catarina Aggerstam och hennes hund Zik Zak styr kvigorna mot fållan under Sm-tävlingarn­a i helgen.
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? FULL KOLL. Catarina Aggerstams hund Zik Zak leder sin hjord till fållan. ”Kvigor är inte flockdjur som får. De vill dela på sig mer. Hunden måste verkligen jobba”, säger Mariette Östberg på Västsvensk­a vallhundsk­lubben.
Bild: JONATAN GERNES FULL KOLL. Catarina Aggerstams hund Zik Zak leder sin hjord till fållan. ”Kvigor är inte flockdjur som får. De vill dela på sig mer. Hunden måste verkligen jobba”, säger Mariette Östberg på Västsvensk­a vallhundsk­lubben.
 ??  ?? AVKOPPLING.Lena Tingström körde fem timmar från sin mjölkgård i Sörmland för att tävla i Lejeby. ”Det här är bara lite roligt”, säger hon. Bizzy, fem år, sade inte emot.
AVKOPPLING.Lena Tingström körde fem timmar från sin mjölkgård i Sörmland för att tävla i Lejeby. ”Det här är bara lite roligt”, säger hon. Bizzy, fem år, sade inte emot.
 ??  ?? ARBETSKRAF­T. ”En hund som tränas upp och blir duktig kan spara in en halvtidstj­änst på gården”, säger Viktoria Fornander med hundarna Baronen och Aramis.
ARBETSKRAF­T. ”En hund som tränas upp och blir duktig kan spara in en halvtidstj­änst på gården”, säger Viktoria Fornander med hundarna Baronen och Aramis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden