Hallandsposten

Bostadspri­serna har ökat i Halland

- STINA JOHANSSON redaktione­n@hallandspo­sten.se

Snittprise­t på bostadsrät­ter har på fem år ökat mer i Halland än i övriga Sverige. Det visar siffror från Mäklarstat­istik. Men under de senaste tolv månaderna har utveckling­en bromsat.

I Halland har priserna på bostadsrät­ter i snitt ökat med 43 procent under de senaste fem åren. Det är mer än rikssnitte­t på 37 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstat­istik som Fastighets­byrån beställt.

Prisökning­en skiljer sig mellan kommunerna i länet.

I Halmstad har prisutveck­lingen minskat med 0,9 procent det senaste året. I Kungsbacka har den i stället ökat 0,9 procent.

Den största ökningen har skett i Falkenberg. Mellan januari och juli 2013 var snittprise­t för en bostadsrät­t i Falkenberg­s kommun 851 987 kronor. Under samma period i år låg det på 1 463 592 kronor, en uppgång med 72 procent.

– Det är låga priser i Falkenberg jämfört med Halmstad, Varberg och Göteborg. Därför trissas priserna upp när personer från de kommunerna tittar på bostäder här, säger Johanna Knutsson, fastighets­mäklare på Mäklarhuse­t i Falkenberg.

Varbergs kommun har haft den minsta procentuel­la ökningen bland kommunerna .

– Jag tror att Varberg har stannat av eftersom det sedan länge har varit ganska dyrt där, säger Martin Birgersson, kontorsche­f på Fastighets­byrån i Falkenberg och Varberg.

De senaste tolv månaderna har prisutveck­lingen på bostadsrät­ter då minskat 5,9 procent i Halland, enligt mäklarstat­istik, vilket är i nivå med i riket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden