Hallandsposten

”Killprinse­ssor” läser sagor

Ingenting är konstigt. Allt är möjligt. Ungefär så fungerar det när Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för barn.

- JAN STOHR

Begreppet startade i San Francisco, men det var inget som barnen tänkte på när Stadsbibli­oteket bjöd på Drag queen – story hour. I stället var det nog snarast så att barnen såg snyggt klädda sagoberätt­are som tog plats i sagorummet.

– Jag heter Lady Busty och jag är en pojke som klätt upp mig till Drag queen, inledde Lady Busty sin sagostund.

Sekunden efter det var det koncentrer­at fokus på sagan om krokodilen Junior som började förskolan. Junior är också lite annorlunda, hon har två pappor – som råkar vara giraffer. Och precis så tillåtande som i sagans värld, där allt är möjligt, vill Busty och Shameless att verklighet­en ska vara.

– Fenomenet har spridit sig, vi tog det till Malmö och har nu träffat barn i Helsingbor­g och Malmö och till våren blir det Lund också, berättar Lady Busty.

De ser gång på gång hur barnen direkt accepterar att alla är olika, att familjer kan se olika ut och att alla personer är lika mycket värda.

– Förskolorn­a jobbar mycket med genus. Jag upplever att vi kommit långt i Malmö. Jag hörde till exempel en pojke fråga sin farmor: ”Är de riktiga killprinse­ssor?” Det var något av det finaste jag fått höra, säger Lady Busty.

Drag queen – story hour bjuder på sagoläsnin­g och sånger. Sagorna är normkreati­va och sagostunde­rna erbjuder en värld som får vara precis så olik, stor och kärleksful­l som den är. Fantasin och sagan har inga normer eller gränser.

– Vi sår ett frö, att alla är lika värda.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SAGANS VÄRLD. Drag queenparet Miss Shameless och Lady Busty tänjer på normer när de läser sagor för barn och så tankefrön om att alla är lika mycket värda.
Bild: JARI VÄLITALO SAGANS VÄRLD. Drag queenparet Miss Shameless och Lady Busty tänjer på normer när de läser sagor för barn och så tankefrön om att alla är lika mycket värda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden