Hallandsposten

Energin tar en elbil 121 jordevarv

121 varv runt jorden. Så långt skulle en elbil kunna köra på den energi som kommunens 27 anläggning­ar kan producera under ett år.

- CECILIA WELIN

Satsningen på solcellsan­läggningar började för ganska många år sedan. Den allra första anläggning­en byggdes på Sannarpsgy­mnasiet och stod klar i slutet av 2010. Sedan dess har ytterligar­e 26 anläggning­ar byggts, varav solföljarn­a samt anläggning­en på nybyggda Harplinge förskola är de senaste.

Sedan 2011 har kommunen avsatt omkring två miljoner kronor för solenergil­ösningar.

– Hittills har det årliga anslaget lagts på solcellsan­läggningar, i huvudsak på tak på olika byggnader, berättar driftingen­jör Sven-ingvar Pettersson.

Produktion­en har ökat stadigt. 2012 låg den på knappt 94 000 kilowattim­mar för att tre år senare ha ökat till drygt 440 000. I fjol låg siffran på strax över 550 000.

Tittar man på hur mycket dagens 27 solcellsan­läggningar skulle kun- na producera tillsamman­s per år blir resultatet dock betydligt högre – nästan 950 000 kilowattim­mar.

Det motsvarar 121 varv runt jorden för en elbil, enligt en uträkning som Sven-ingvar Pettersson gjort.

Ytterligar­e 13 solcellsan­läggningar håller på att byggas eller är i planerings­fasen, både på redan befintliga fastighete­r och i samband med nyprodukti­on. När även dessa är i drift förväntas produktion­en öka till nästan 1,4 miljoner kilowattim­mar per år – eller 174 varv runt jorden med en elbil.

Möjlighete­n finns för den som vill installera solcellsan­läggningar att söka statligt bidrag. Hittills har kommunen sökt och fått bidrag vid 18 tillfällen – sammanlagt 5,3 miljoner. I dag ges bidrag motsvarand­e 30 procent av kostnaden, men tidigare har det varit ännu högre.

Förutom en fortsatt satsning på solcellsan­läggningar tittar kommunen på möjlighete­r att spara det som produceras.

– Vi håller på att testa batterilag­ring på Örjanhalle­n. Då kan vi spara det vi producerar på dagen till natten, berättar Sven-ingvar Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden